Tekort gekwalificeerd personeel blijft knelpunt OM
07 Oct, 16:43
foto
Waarnemend procureur-generaal Astrid Niamat las de jaarrede 2024 van pg Gracia Paragsingh voor.


Net als in het zittingsjaar 2022/23 blijft het capaciteitsvraagstuk in het nieuwe zittingsjaar 2023/24 een belangrijk  aandachtspunt voor het Openbaar Ministerie (OM). De criminaliteit neemt toe, dus nemen de strafzaken toe wat vraagt om meer menskracht in de vorm van meer officieren van justitie en meer parketsecretarissen. Volgens procureur-generaal Gracia Paragsingh zorgt het tekort aan officieren van justitie en parketsecretarissen voor een toenemende druk op de huidige bezetting van het vervolgingsapparaat.

Het tekort aan gekwalificeerde, goede krachten en de uitstroom van deze groep is een groot probleem binnen de organisatie waar ook Hofpresident Iwan Rasoelbaks een punt van maakte in zijn rede bij de opening van het nieuwe zittingsjaar van de rechterlijke macht.

Maar ondanks dit obstakel heeft het OM zijn ambitie getoond om de verschillende vormen van criminaliteit aan te pakken. Bij de aanpak kiest het OM voor een integrale aanpak met onder meer de politie, de belastingdienst, de douane, het ministerie van Defensie, LBB, SBB en de Kustwacht. De pg benadrukt dat hierbij de randvoorwaarde dan ook is dat er voldoende capaciteit en middelen beschikbaar zijn voor deze diensten, "maar dat informatie ook wordt gedeeld tussen de partners."

De bestrijding van de ondermijnende en milieucriminaliteit en de actieve criminele samenwerkingsverbanden blijft een belangrijke prioriteit van het OM, stelt de pg. Ze wijst erop dat gebleken is dat een onderzoek meerdere aandachtsgebieden kan hebben. Bij drugsonderzoeken komt witwassen of overtreding van de vuurwapenwet als tweede aandachtsgebied in beeld. En vuurwapens zijn vaak een combinatie met levensdelicten. Veel criminele groeperingen zijn immers op verschillende criminele terreinen actief, merkt ze op.
    
Het OM stuurt ook diverse corruptie onderzoeken aan bij de politie. Corruptie leidt onder meer tot maatschappelijke irritatie en benadeling. Het OM heeft zich verplicht om zich met alle ten dienste staande middelen, menskracht en mogelijkheden te blijven inzetten tot de strafrechtelijke aanpak van dit fenomeen.

In het nieuw zittingsjaar wil het OM zich meer dan voorheen toeleggen op de preventieve aanpak van de criminaliteit. Dit wil het doen samen met de politie en de buurtmanagers, maar ook door externe communicatie.

De jaarrede van Paragsingh werd voorgelezen door waarnemend pg, Astrid Niamat.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May