Ministers lichten door vakbeweging verworpen bod toe
07 Oct, 06:48
foto
De ministers Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning en Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken op een spoedpersconferentie vrijdag. De onderhandelingen met de vakbeweging zijn gesprongen. (Foto: René Gompers)


De regering heeft graag dat de vakbeweging alsnog haar bod accepteert:  SRD 4.000 in december, vanaf januari tot en met juni volgend jaar het voortzetten van de SRD 2.500 koopkrachtversterking én 8 procent loonsverhoging. Er is geen ander bod, er kan niet meer gegeven worden is vrijdag benadrukt op een persconferentie door ministers Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning en Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken. Er is ook een toelichting gegeven door vertegenwoordigers van het Planbureau, Bureau Staatsschuld en de Centrale Bank van Suriname.

De Ravaksur (Moederbond, CLO, PWO), de onderwijsbonden (BvL/FOLS/ALS), de veiligheids- en gezondheidsbonden, hebben de regering duidelijk gemaakt dat ze het bod niet accepteren. Zij willen onder andere voor de rest van het jaar een extra per maand van SRD 1.500 op de SRD 2500, wat de koopkrachtversterking brengt op SRD 4.000 per maand. De vakbeweging blijft erbij dat de btw moet worden aangehouden. Ze wil ook dat de belastingvrije grens wordt verhoogd en de belastingschijven worden aangepast. De 8 procent loonsverhoging wordt verworpen.

Op de persconferentie bij het ministerie van Financiën & Planning is met een presentatie over het financieel huishouden van de overheid en uitleg van de instituten, aangegeven dat er geen ruimte bestaat voor meer verhogingen dan het aangeboden pakket.  De koopkrachtversterking van SRD 2.500 geldt tot en met november. Voor de SRD 4.000 die de regering wil geven in december, is er SRD 350 miljoen opzij gezet. De rest van het pakket gaat de Staat SRD 1,7 miljard kosten. Meer geven dan het bod, zal de rust en stabiliteit -de koers is onder andere aan het dalen- in gevaar brengen, is door de sprekers benadrukt.

"We zijn niet uit op een confrontatie met de vakbeweging," benadrukt Somohardjo een paar keer. "Wij begrijpen ook dat de vakbondsleiders onder druk zitten. Wij erkennen ook dat ze ons hebben geholpen om weer 'on track' te komen. Wat kan azijn zuurder maken? Over 12 maanden zijn wij klaar met het IMF. Dan heb ik graag dat bij de vakbondsleiders wijsheid en rationaliteit prevaleren. En dat ze toch dit aanbod accepteren."

"Want als ze dat niet doen dan betekent het dat wij als regering niks kunnen geven," vervolgt Somohardjo. "We kunnen dan geen SRD 4.000 netto in december geven. Dat is voor ons Surinamers dé maand. Dus als ze het niet accepteren kunnen we die 4.000 niet geven, kunnen we die 2.500 niet doortrekken tot en met juni, en geen 8 procent op de bezoldiging geven. Daarnaast blijven wij doorpraten. Dus ik hoop nogmaals - het zijn de leden die beslissen- dat de leden onze vakbondsleiders overtuigen om toch het aanbod aan te nemen."

De vakbeweging heeft de regering een ultimatum van een week gesteld. Somohardjo: " Wij maken dankbaar gebruik van die week. We gaan terugkoppelen met de president en verslag geven over wat er zich allemaal afspeelt. Maar dit is het bod wat op tafel ligt. Soms is het beter om een knot over te slaan voor een betere knot. Met andere woorden: sla deze onuitvoerbare eis dit keer over voor betere eisen in de toekomst."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May