Aanvullende begroting 2023 aangenomen; oppositie stemt tegen
07 Oct, 00:00
foto
De aanvullende begroting voor 2023 wordt aangenomen met 27 stemmen (coalitie) vóór en 15 tegen. De suppletoire begroting is in twee dagen afgehandeld.


De aanvullende begroting voor dit jaar is vrijdagavond goedgekeurd met 27 stemmen vóór en 15 tegen. De oppositie stemde tegen. Minister Stan Raghoebarsing van Financiën en Planning zei dat posten binnen de begroting moesten worden verschoven. Vooral de uitbetaling van lonen en salarissen is toegenomen. Dit komt door de SRD 2.500 koopkrachtversterking aan ambtenaren en met hen gelijkgestelden. Het gaat om ongeveer 53.500 ambtenaren en 34.000 anderen die in aanmerking komen voor de koopkrachtversterking. In totaal gaat het om ruim 86.000 personen.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar voerde aan dat door de aangepaste begroting er geen verandering komt in de situatie van de burgers. Integendeel zullen diverse goederen en diensten nog duurder worden. Er komen nog verhogingen van onder andere elektriciteit, water, gas, brandstof. De btw op brandstof wordt in november verhoogd van 5% naar 10%. De suppletoire begroting is volgens Parmessar een bewijs van dat er meer verkwanseld zal worden door de regering. Er vindt volgens hem verspilling plaats.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) zei dat de regering juist heel overtuigend en eerlijk is geweest. Er is uitleg gegeven over de verschuivingen die plaats moesten vinden. Een groot deel van het geld wordt gebruikt voor de koopkrachtversterking en voor ondersteuning van de samenleving. De oppositie voerde aan dat diverse vragen niet zijn beantwoord en klaagde over de slechte bezetting van de regeringstafel. Raghoebarsing stelde dat diverse thema's aan de orde zullen komen wanneer de begroting 2024 zal worden behandeld. Dan kunnen er fundamentele discussies worden gevoerd.

Raghoebarsing merkte op dat vanaf de behandeling van de begroting 2023 in maart, het reeds duidelijk was dat er een aanvullende begroting zou moeten komen. Er werd toen ook onderhandeld over koopkrachtversterking en het verhogen van diverse toelagen. De lonen en salarissen drukken zwaar op de begroting. Op een ministerie gaat 96% van de begroting naar personeelskosten, waardoor er weinig ruimte is voor beleid. De totale ontvangsten zijn afgenomen met ruim SRD 323,8 miljoen en de uitgaven zijn de lucht ingegaan met SRD 220,3 miljoen. De aanvullende begroting is een noodmaatregel om de laatste drie maanden van het jaar uit te kunnen zingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May