Dominicaanse Republiek klaar om kanaal opnieuw op te starten
06 Oct, 12:35
foto
De Dominicaanse Republiek en zijn buur Haïti delen de Massacre rivier die nu voor spanningen tussen beide landen zorgt.


De Dominicaanse Republiek is bereid om een buiten gebruik gesteld kanaal voor een rivier die wordt gedeeld met buurland Haïti opnieuw op te starten, zei het land donderdag, weken nadat het de grens had gesloten om te voorkomen dat er aan de Haïtiaanse kant nog een kanaal zou worden aangelegd dat volgens haar een schending zou zijn van een verdrag.

Santo Domingo sloot zijn grens half september, waardoor het verkeer van mensen en handel over land, door de lucht en over zee werd afgesneden, daarbij verwijzend naar de aanleg door particuliere partijen van een kanaal voor de Massacre-rivier aan de Haïtiaanse kant van de grens in het gebied van Dajabon.

Donderdag zei de Dominicaanse regering dat haar INDRHI-waterautoriteit tests had voltooid met drie motorpompen die op de inlaatlocatie waren geïnstalleerd en dat het La Vigia-kanaal, dat in 2007 buiten gebruik werd gesteld, klaar was om de activiteiten in Dajabon te hervatten.

"Deze onmiddellijke oplossing zal water garanderen voor lokale producenten die getroffen zouden kunnen worden door de aanleg van een kanaal op Haïtiaans grondgebied dat het water van de Dajabon-rivier omleidt", aldus de regering in een verklaring.

Haïti, dat wordt geconfronteerd met een humanitaire crisis die wordt veroorzaakt door bendeoorlogen, heeft gezegd dat het land op grond van het verdrag het recht heeft om hulpbronnen aan zijn kant van de grens te exploiteren. De landen hebben gespannen betrekkingen, vanwege het feit dat de Dominicaanse Republiek, tienduizenden migranten terug naar Haïti deporteert.

De Dominicaanse president Luis Abinader, die volgend jaar herkozen wil worden, heeft ook gezegd dat zijn land plannen heeft voor de bouw van twee dammen die "zonder het verdrag Haïti aanzienlijk zouden kunnen treffen".

De Organisatie van Amerikaanse Staten heeft opgeroepen tot een hervatting van de dialoog en zegt dat de huidige situatie geen van beide partijen ten goede komt.

“Er kan geen twijfel over bestaan dat Haïti en de Dominicaanse Republiek gelijke gebruiksrechten hebben over de Dajabon of Massacre River en dat de watervoorraden van cruciaal belang zijn voor beide, gezien de behoeften van de inwoners, vooral in de huidige context van droogte," zei de OAS vorige week in een verklaring.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May