DNA-leden pleiten voor garantie schoon drinkwater
06 Oct, 10:38
foto


Een aantal leden van De Nationale Assemblee heeft tijdens de behandeling van de aanvullende begroting voor dit jaar, gepleit voor het garanderen van schoon drinkwater. Nagenoeg in het gehele land zijn er problemen met drinkwater. Ook de aansluiting op het waterleidingnet is voor velen onbetaalbaar. Bij de regering wordt er op aangedrongen om middelen vrij te maken voor de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM).

VHP-fractieleider Asis Gajadien benadrukte dat prioriteitsstelling belangrijk is. De productiecapaciteit van de SWM moet worden opgevoerd. "Als er geen productie is, kan er ook geen water geleverd worden", betoogde Gajadien. Er zou volgens hem een crashprogramma moeten worden uitgevoerd. Ook Evert Karto (ABOP/PL) wees op het waterprobleem en de hoge kosten die mensen moeten maken om water geleverd te krijgen. In deze droge tijd is de situatie extra nijpend. Ook Roy Mohan (VHP) stelde dat grote delen van Commewijne geen water hebben. Er wordt veel neergeteld voor water. Patrick Kensenhuis (NDP) voerde aan dat ook in Para er grote problemen zijn met de watervoorziening. Ook hij vroeg serieuze aandacht hiervoor.

Barkat Mohabali (VHP) merkte op dat er schrikbarende bedragen worden gevraagd aan huishoudens die terreinen binnen familieverband verkavelen en aansluiting willen op het waternet. Er worden offertes ingediend van ruim SRD 200.000. Hij voerde aan dat dit niet kan. Gajadien vindt dat nutsbedrijven geen offertes moeten uitbrengen en de prijzen moeten betalen. Wanneer de mensen die een aansluiting willen op het net, moeten zij in staat worden gesteld zelf het materiaal te kopen. 

De nutsbedrijven kunnen richtlijnen geven over de kwaliteit van het materiaal, maar het aanschaffen van het materiaal aan de mensen overlaten. De bedragen kunnen daardoor omlaag worden gebracht. Het bedrag kan dan tot 30% worden verlaagd. Aannemers vragen twee tot drie maal de werkelijke prijs. Er worden tienduizenden SRD gevraagd, terwijl als alles goed wordt uitgerekend het bedrag op niet eens SRD 3.000 zal komen. Gajadien vindt dat de nutsbedrijven monopolie hebben waardoor de kosten veel te hoog zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May