Staat int SRD 323 miljoen minder en geeft SRD 220 miljoen meer uit
06 Oct, 04:46
foto
De aanvullende begroting die de regering ingediend heeft, is in behandeling in De Nationale Assemblee. De uitgaven zijn enorm gestegen, terwijl de inkomsten teruggevallen zijn.


Het was duidelijk dat de begroting van dit jaar zou worden aangepast. Commissievoorzitter Asis Gajadien (fractieleider VHP) merkte op dat de koopkrachtversterking er aan zat te komen en diverse andere uitgaven. NDP-fractieleider Rabin Parmessar stelde echter dat de begroting niet realistisch was en dat bij de behandeling ervan reeds was opgemerkt dat deze aangepast zou moeten worden. De totale ontvangsten zijn afgenomen met ruim SRD 323,8 miljoen en de uitgaven zijn de lucht ingegaan met SRD 220,3 miljoen.

Diverse Assembleeleden hebben gisteren vragen gesteld aan de regering waarom bepaalde posten zijn aangepast. Er is vooral veel kritiek op de toename van lonen en sociale premies bij het Kabinet van de President met ruim 136 miljoen en het Kabinet van de Vicepresident met SRD 20 miljoen. De uitgaven van de Staat nemen toe, terwijl dat niet het geval is met de ontvangsten. Gajadien vroeg zich af hoe het komt dat de inning van de belastingen niet toenemen. 

Het begrotingstekort is gestegen met SRD 544 miljoen t.o.v het tekort na de goedgekeurde begroting in maart 2023.
Daadwerkelijk is volgens Parmessar het begrotingstekort van 19,5% gedaald naar 13,8% en niet 3,3% naar 1,8%. Hij benadrukte dat leningen, trekkingen en begrotingssupport van IMF geen ontvangsten zijn, omdat dit geld terugbetaald moet worden.

Parmessar voerde aan dat het begrotingstekort opgevangen is door de herwaardering van het Bruto Binnenlands Product (BBP) tegen marktprijzen, terwijl de overheidsfinanciën niet verbeterd zijn. De lonen en salarissen zijn fors gestegen met ruim SRD 1,6 miljard, terwijl de programma’s zijn gereduceerd met SRD 1,4 miljard. De inflatie blijft hoog en de staatsschuld blijft toenemen.

Op de vele vragen die gesteld zijn over onder andere onderwijs, het tekort aan leerkrachten en leermiddelen, de stijging bij Justitie & Politie, de sociale uitkeringen, volksgezondheid en belastingen, zal de regering vandaag ingaan. Er is ook gevraagd of er al een nieuwe directeur is van de Belastingdienst, de opbouw van de prijs van een liter brandstof en de governmenttake.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May