SEOB voorspelt jaarinflatie van ruim 46%
05 Oct, 06:46
foto
Inflatie in % en de wisselkoers. Hoewel een lichte daling te zien is, is de inflatie nog steeds heel hoog. (Bron: CBvS/ABS)


Suriname Economic Oversight Board (SEOB) zegt in het vierde maandelijkse bulletin dat de inflatie hardnekkig blijft. Het Internationaal Monetair Fonds heeft haar inflatieschatting voor dit jaar opwaarts bijgesteld van 36,4% naar 40%. De SEOB schat de inflatie op circa 46%.

De inflatie in augustus kwam neer op 53,5%. Ten opzichte van het vorige jaar, werden de prijsstijgingen in augustus veroorzaakt door stijgingen in voedselprijzen, transport en nutstarieven. "Wanneer we augustus met juli 2023 vergelijken, zorgden vooral prijsstijgingen in transport voor de maandinflatie. Het verkrappende monetair beleid heeft in de afgelopen maanden rust op de wisselkoersmarkt bewerkstelligd. Dit zorgde ervoor dat het wisselkoerseffect op de inflatie afnam in de afgelopen maanden", stelt de SEOB.

Internationale prijsstijgingen van onder andere olie en rijst, de invoering van de nieuwe btw-tarieven, afbouw van subsidie alsook overheidsuitgaven aan onder andere goederen en diensten en het sociale programma, afhankelijk van hun omvang, kunnen een verdere druk leggen op de lokale inflatie.

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May