Tegen VS sancties in: Iran, Venezuela en Syrië sluiten olie-pact
04 Oct, 10:58
foto
Jalil Salari, algemeen directeur van de Nationale Iraanse olieraffinage- en distributiemaatschappij (NIORDC).


In een belangrijke blijk van verzet tegen de Amerikaanse sancties hebben Iran, Venezuela en Syrië een tripartiete Memorandum of Understanding (MoU) ondertekend om een nieuwe olieraffinaderij te bouwen in het Syrische gouvernement Homs. De geplande raffinaderij zal naar verwachting een dagelijkse productiecapaciteit van 140.000 vaten hebben, gericht op het voldoen aan de stijgende vraag naar olieproducten in de regio.

Jalil Salari, de algemeen directeur van de Nationale Iraanse olieraffinage- en distributiemaatschappij (NIORDC), kondigde vorige week de tripartiete overeenkomst aan en verklaarde: "Er is een tripartiete memorandum ondertekend tussen Iran, Venezuela en Syrië voor de bouw van een nieuwe raffinaderij van 140.000 vaten in Syrië." Hij voegde eraan toe dat studies hadden aangetoond dat er een dringende behoefte was aan olieproducten in Syrië en de buurlanden, wat leidde tot het besluit om de raffinaderij naast de bestaande Homs- en Baniyas-raffinaderijen te vestigen.

De volgende fase van het project omvat financiering en bouw, waarbij alle drie de landen nauw samenwerken. Salari maakte ook bekend dat Iraanse ingenieurs met succes de bestaande Homs-raffinaderij hadden gerepareerd tijdens een bezoek van president Ebrahim Raisi in mei. Bovendien werden de onderzoeken voor de nieuwe raffinaderij nauwgezet uitgevoerd door een expertteam van de National Iraanse Oil Company (NIOC).

Deze overeenkomst toont duidelijk de toewijding van Iran aan om zijn samenwerking met Syrië en Venezuela in de oliesector te versterken, ondanks de strenge sancties die door westerse landen zijn opgelegd. Iran heeft een rol gespeeld bij het assisteren van zowel Syrië als Venezuela bij het omgaan met de uitdagingen die deze sancties met zich meebrengen, door technische expertise en materiële steun te bieden.

In juni hervatte Venezuela de activiteiten van de olieraffinaderij El Palito, die uitgebreide reparaties en uitbreidingen ondergaat, na een overeenkomst van 100 miljoen euro die in mei 2022 met NIORDC werd ondertekend. Iraanse technische teams zijn ook actief betrokken bij het herstel van de grootste raffinaderijcomplex van Venezuela, het Paraguana Refining Center. Het revitaliseringsplan omvat een strategische combinatie van Chinese en Iraanse componenten, voor een raffinaderij die aanvankelijk met Amerikaanse technologie en expertise is ontwikkeld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May