Gemengde gevoelens over Staatsbesluit grondconversie
05 Oct, 00:00
foto
2.500 vierkante meter van domeingrond kan in eigendom worden omgezet. Voor het eerste jaar moet SRD 25 per vierkante meter worden betaald aan de Staat.


De regering verwacht met grondconversie minstens een half miljard SRD binnen te halen, als bijvoorbeeld 10.000 personen besluiten om het terrein in grondhuur of erfpacht om te zetten in eigendom. De regering heeft goedgekeurd dat tot maximaal 2.500 vierkante meter domeingrond kan worden omgezet in eigendom. De omzettingskosten zullen SRD 25 per vierkante meter bedragen. De notariskosten zijn gesteld op SRD 5.000. De waarde van de domeingrond is honderden malen hoger.

President Chan Santokhi merkte op een persconferentie op dat door de conversie mensen veel meer rechtszekerheid hebben. Met dit staatsbesluit wordt volgens Santokhi 'de kleine man' tegemoet gekomen. De ontwerpwet grondconversie was in behandeling in De Nationale Assemblee, maar stuitte in eerste instantie op veel tegenstand. Intussen is er wel politiek draagvlak hierover in de coalitie, maar de regering heeft besloten om per Staatsbesluit deze kwestie in orde te maken, vooruitlopend op de wet. Het geld dat binnenkomt wil de regering stoppen in sociale projecten en onderwijs.

Het Staatsbesluit moet nog worden afgekondigd, nadat advies is ingewonnen bij de Staatsraad. De meningen over deze kwestie blijven verdeeld. Wie 2.500 vierkante meter wil omzetten in eigendom moet over bijkans SRD 70.000 beschikken. Bij het omzetten van 500 vierkante meter gaat het om SRD 12.500 voor de Staat en SRD 5.000 naar de notaris voor de overdrachtsakten (grondhuur overdracht en conversie). Niet alle notarissen zijn blij met dit besluit van de regering. De grondwaarde varieert tussen 10 euro per vierkante meter en 200 euro. Dit is afhankelijk van of het terrein op Latour of aan de Jagernath Lachmonstraat of Anton Dragtenweg staat. Notarissen die hun tarieven afleiden van de klapper, zullen veel minder ontvangen bij de conversie. Wie een perceel omzet in een dure wijk is gelijk miljonair voor SRD 67.000.

Mensen die tegen dit besluit zijn voeren aan dat voor een appel en een ei, vooral kapitaalkrachten, het terrein kunnen omzetten in eigendom en dit daarna veel duurder kunnen verkopen. Benadrukt wordt dat de grondspeculatie zal toenemen. In een staatsbesluit kunnen zaken beperkt geregeld worden. Ook stichtingen komen in aanmerking voor grondconversie. Een persoon die meerdere stichtingen heeft, kan veel meer grond omzetten in eigendom. De haken en ogen zouden beter kunnen worden aangepakt in een wet, omdat zakenrecht moeilijk bij Staatsbesluit te regelen is.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May