Gras- en vuilbranden leggen zware druk op brandweer
03 Oct, 13:17
foto
De brandweer bezig met het blussen van een grasbrand te 'Highway'. Door de wind zijn de huizen in dikke rook verhuld geraakt. (Foto's: René Gompers)


De brandweer doet wederom een beroep op de gemeenschap om geen vuil te branden en extra voorzorgsmaatregelen te treffen in deze extra hete periode. De dienst rukt dagelijks meerdere keren uit om gras en -vuilbranden te blussen; afgelopen zondag wel 200 keer. In diezelfde maand zijn door deze type branden 4 huizen in de as gelegd.  De brandweer heeft ook de handen vol aan de branden in Paramaribo noord en de vuilstortplaats te Ornamibo.  Er wordt een zware wissel getrokken op het materieel en het personeel.

Maandag was het weer raak. Aan de 'Highway' dichtbij een mast van de EBS, was er een grasbrand uitgebroken. Door de wind zijn de huizen in dikke rook verhuld geraakt. De brandweer was er snel bij en heeft de brand snel onder controle gekregen. Een man klaagde dat 'verderop' mensen al dagen enorme last hebben van de rook die van de vuilnisbelt te Ornamibo komt. "Die mensen branden elke keer weer het vuil, ik weet niet waarom maar we kunnen niet eens naar buiten gaan," deelt hij aan Starnieuws mee.

De brandweer heeft zijn handen vol", deelt Olton Pinas, woordvoerder van de brandweer mee. "In september zijn er 5 vuil- en grasbranden geweest die op woningen zijn overgewaaid," geeft Pinas aan. "4 zijn geheel afgebrand, 1 gedeeltelijk. In Paramaribo en Wanica alleen rukken we gemiddeld 100 keer per dag uit in deze droge periode. De mensen blijven maar vuil verbranden. Je hebt ook bosbranden die bewust worden aangestoken. Soms gebeurd het per ongeluk door bijvoorbeeld een sigarettenpeuk. Of het gebeurd door de natuur."

De brandweer zet zich -ondanks het gebrek aan middelen- enorm in, geeft Pinas aan. De voorlichting is ook opgeschroefd. "Helaas hebben we nu ook te kampen met Ornamibo die weer is gaan oplaaien en Paramaribo noord. Op Ornamibo hebben we extra mannen ingezet, daar hebben we 1 maal 24 uur per dag bemanning om de brand onder controle te houden."

Het meer dan normaal frequente uitrukken is niet zonder nare gevolgen. Pinas: "Het kost de brandweer enorm veel. De slijtage van het voertuig, brandstof maar lichamelijk ga je er ook aan. Dat bluspak dat men aan heeft met laars, helm en andere beschermingsmiddelen, is al meer dan 25 kilo. Zo een dik pak in zo een extreme hitte. Je begrijpt dat het niet in je koude kleren gaat zitten."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May