Vier blusvoertuigen eindelijk aangekomen in de kazerne
03 Oct 2023, 05:31
De brandweer heeft jaren gewacht voordat de vier 'goed gebruikte' blusvoertuigen zijn aangekomen in de kazerne. (Foto's: René Gompers)
De brandweer kan eindelijk beschikken over vier 'nieuwe' bluswagens die in 2019 zijn besteld. De betaling -390.000 euro- is pas in 2023 voldaan. Er is "op tafel gestaan" bij de president om de koop te doen, deelt bondsvoorzitter Wendel Oosterwolde mee. Maar er zijn nog meer zaken waarvoor betaald moet worden zoals blusmateriaal en uitrusting. Indien nodig zal de bond weer rechtstreeks met de president onderhandelen om ook dat rond te krijgen. Er heerst blijdschap maar er is ook benadrukt dat de vier bluswagens een druppel op een gloeiende plaat zijn: ze zijn bij lange na niet genoeg om de behoefte te dekken.
De bluswagens zijn maandag in het hoofdkwartier aan de Gemenelandsweg aangekomen. Ze zijn met een sproeiceremonie naar binnen geleid, de sleutels zijn overhandigd door Jos Hendriks - vertegenwoordiger van Kembri Fire Fighting BV in Nederland bij wie de voertuigen zijn aangeschaft - en zijn daarna voor een tweede keer ceremonieel besproeid.
"Ze zijn op tijd gekomen," deelt woordvoerder Olton Pinas mee. "We zitten nu met het probleem dat er vier bluswagens uitgevallen zijn, dus vier posten zitten zonder voertuig. We zitten met een groot aantal meldingen per dag. Zondag alleen hadden we 200. U kunt zich voorstellen hoe zwaar de voertuigen worden ingezet."
De aanschaf heeft euro 395.000 gekost. Brandweercommandant Rajen Jakhari licht toe: "Rekening houdende met de precaire situatie in het land hebben we er bewust voor gekozen om goed gebruikte blusvoertuigen aan te schaffen. Als randvoorwaarden golden onder andere: weinig aantal verreden kilometers en weinig aantal brandbluspomp draaiuren. Zo heeft het KBS in 2019, vier goed gebruikte blusvoertuigen bij het bedrijf Kenbri in Nederland gereserveerd ter aanschaf. De financiële afhandeling heeft in juli 2023 plaatsgevonden en het licht in de tunnel begon te schijnen."
" Zeker weten een mentale verlichting voor ons als korps," vervolgt Jakhari. "Ze zijn van het merk MAN en zijn aangeschaft voor een bedrag van ongeveer 390.000 euro. Een nieuw voertuig kost tussen de 400- en 450.000 euro, zonder materiaal. En de leveringsduur is twee jaar." De leverancier heeft ook nieuwe onderdelen gedoneerd. Jakhari benadrukt dat het probleem van "bedrijfszekere uitrukvoertuigen" nog niet is opgelost. Hij is desondanks de regering dankbaar voor het ter "beschikking stellen van de middelen om de aankopen te doen".
Zowel bondsvoorzitter Oosterwolde als Jakhari benadrukken dat er dringend nog meer nodig is. In 2019 zijn ook uitrusting en blusmateriaal en andere zaken besteld. Het is nog steeds wachten op geld om de bedrijven te betalen. Bondsvoorzitter Oosterwolde: "De commandant kan misschien niet op tafel gaan slaan bij de regering, maar ik denk dat het moment gaat aanbreken om rechtstreeks te gaan dealen met de regering om zaken gedaan te krijgen voor de brandweer."
Er wordt al jaren bij de regering om aandacht gevraagd voor de tekorten aan materiaal. Wat er is wordt met kunst en vliegwerk operationeel gehouden. Hierdoor is de veiligheid van het personeel niet gegarandeerd. Er wordt in veel gevallen persoonlijk transport ingezet om personeel te verplaatsen. Maar zo kan het niet langer doorgaan, benadrukt Oosterwolde. Directeur Operationele Diensten bij Justitie & Politie, Patrick Campagne, gaat "de noodzaak aangeven op het ministerie en indien mogelijk ook op het kabinet van de president".