VS enkele uren verwijderd van shutdown overheidsfinanciering
30 Sep, 14:51
foto
De Amerikanen zijn slechts enkele uren verwijderd van de sluiting van de overheidsfinanciering. (Getty Images)


Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zal stemmen over een noodfinancieringswet, zei de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy zaterdag, slechts enkele uren voordat de federale regering aan haar vierde gedeeltelijke sluiting in tien jaar zal beginnen. De sluiting van de regering begint vandaag middernacht.

Geconfronteerd met een opstand van mede-republikeinen uit de harde lijn, probeert de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, overeenstemming te bereiken over een tijdelijk uitstel van 45 dagen.

Het is niet duidelijk of zijn maatregel – het schrappen van de hulp aan Oekraïne – zal slagen.

De vierde shutdown in de afgelopen tien jaar kan van invloed zijn op alles, van vliegreizen tot huwelijksvergunningen.

De meeste overheidswerknemers zullen zonder loon komen te zitten en cruciale voedingsprogramma's zullen worden stopgezet. Het volgt op een extreem-rechtse opstand in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

De Republikeinen controleren het Huis met een kleine meerderheid, terwijl de Democraten de Senaat op slechts één zetel houden.

De stemming zal de krappe meerderheid van 221 tegen 212 van McCarthy op de proef stellen, waar meerdere conservatieven van de harde lijn zich hebben verzet tegen het idee van een kortetermijnwetsvoorstel dat bekend staat als een voortdurende resolutie of CR. Het zou kunnen leiden tot een uitdaging voor McCarthy's positie als voorzitter.

Voor deze manoeuvre zijn democratische stemmen nodig, een feit dat sommige hardliners van de partij, die zonder democratische steun een wetsontwerp hadden willen aannemen, boos zal maken.

Zelfs als het Huis het wetsvoorstel goedkeurt, is er mogelijk niet genoeg tijd voor de Senaat met een Democratische meerderheid om over de maatregel te stemmen en voor president Joe Biden geen tijd om deze in wet te ondertekenen voordat de financiering zondag om 12:01 uur lokale tijd verstrijkt.

Republikeinse wetgevers in het Huis van Afgevaardigden hadden vrijdag hun eigen CR geblokkeerd, die meerdere conservatieve beleidstoevoegingen omvatte waar de Democraten tegen waren. Deze maatregelen zullen geen rekening houden met het nieuwe wetsvoorstel, dat de financiering met 45 dagen zou verlengen.

"Ik wil de overheid openhouden terwijl wij ons werk afmaken", zei McCarthy tegen verslaggevers na een partijbijeenkomst achter gesloten deuren.

De Senaat met een Democratische meerderheid plande zaterdag een nieuwe procedurele stemming over een noodwetsvoorstel om de regering tot en met 17 november te financieren. Deze wet heeft vooruitgang geboekt met brede steun van beide partijen, wat het door de Republikeinen gecontroleerde Huis van Afgevaardigden tot nu toe heeft afgewezen.

De onderlinge strijd tussen de Republikeinen die het Huis van Afgevaardigden met een marge van 221 tegen 212 controleren, heeft de Verenigde Staten op de rand van hun vierde gedeeltelijke sluiting in tien jaar gebracht, omdat de Kamer er niet in is geslaagd wetgeving aan te nemen die de overheid na 1 oktober, het begin van het boekjaar, open zou houden.

Federale instanties hebben al gedetailleerde plannen opgesteld waarin wordt aangegeven welke diensten moeten worden voortgezet, zoals luchthavencontroles en grenspatrouilles, en welke moeten worden stopgezet, zoals wetenschappelijk onderzoek en voedingshulp aan zeven miljoen arme moeders.

De meeste van de ruim vier miljoen werknemers van de overheid zouden niet betaald worden, of ze nu werkten of niet.

Kredietzorgen

De impasse komt slechts enkele maanden nadat het Congres de federale regering op de rand van het in gebreke blijven van haar schuld van 31,4 biljoen dollar bracht. Het drama heeft tot zorgen geleid op Wall Street, waar ratingbureau Moody's heeft gewaarschuwd dat het de Amerikaanse kredietwaardigheid zou kunnen schaden.

Het Congres keurt doorgaans noodwetten goed om meer tijd te winnen om te onderhandelen over de gedetailleerde wetgeving die de financiering van federale programma’s regelt.

Dit jaar heeft een groep Republikeinen de actie in het Huis van Afgevaardigden geblokkeerd, omdat zij druk hebben uitgeoefend om de immigratie aan te scherpen en de uitgaven te verlagen tot onder het niveau dat vorig voorjaar werd overeengekomen bij de impasse over het schuldenplafond.

Vrijdag sloten 21 Republikeinen zich aan bij de Democraten om wetgeving te verslaan die deze eisen weerspiegelde. Ze zeiden dat de Kamer zich in plaats daarvan zou moeten concentreren op het goedkeuren van gedetailleerde uitgavenwetten voor het volledige begrotingsjaar, zelfs als dit op korte termijn tot een sluiting zou leiden.

Dat maakte andere Republikeinen boos, die zeiden dat ze een kans hadden gemist om conservatief beleid te bevorderen.

"Er groeit veel frustratie over de 21 individuen die ervoor kozen 'nee' te stemmen op wat een heel goed plan was", zei de Republikeinse vertegenwoordiger Nicole Malliotakis van New York vrijdag.
Advertenties