Waar ben je nog veilig?
30 Sep, 20:46
foto


Dit, is wat men zich zal afvragen als men dagelijks het nieuws volgt. Het lijkt alsof de wereld in de greep zit van een toename van de criminaliteit. Er valt wereldwijd een toename van criminaliteit te bespeuren, wat daarbij ook opvalt is, dat ook het geweld dat gebruikt wordt bij het plegen van de criminele daden is toegenomen.

Deze toename is geen losstaand feit. De oorlog tussen Oekraïne in Rusland heeft wel degelijk invloed op de toename van de criminaliteit. Gezien we momenteel door de oorlog te kampen hebben met enorm gestegen prijzen van goederen, alsook kosten van transport, die aan de basis liggen van het verslechteren van de economie. Dit verklaart de internationale toename van de criminaliteit. Valt er een afname van de economie te bespeuren, vindt er een toename van criminaliteit plaats.

Grote landen zoals de Verenigde Staten van Amerika hebben zelf te kampen met verhoogde en verruwde criminaliteit. Het is de afgelopen tijden voorgekomen dat op scholingsinstituten vuurgeweld werd toegepast, waarbij onschuldigen slachtoffer zijn geworden. Schietpartijen in openbare aangelegenheden zijn toegenomen, vuurgevechten tussen de zogenaamde 'gangs' komen vaker voor en vinden op de openbare weg plaats. Het is alsof je in Amerika op straat moet lopen en constant om je heen moet kijken als je geen onderdeel of slachtoffer wordt van een geweldsdelict of aanslag.

Ook in Europa is het niet anders, schietpartijen in het openbaar, openlijke geweldpleging op klaarlichte dag op openbare plaatsen. Nederland die vaak genoeg door inwoners van dat land zo geprezen wordt om de veiligheid, is gistermorgen opgeschrikt door een schietincident bij het Erasmus Medisch Centrum, waarbij er doden zijn gevallen. Vers in het geheugen zijn de verschillende explosies die hebben plaatsgevonden in verschillende Nederlandse steden. 

Zelfs de sport is slachtoffer van criminaliteit, de wedstrijd Ajax-PSV moest gestaakt worden vanwege onregelmatigheden, waarna er vernielingen en vechtpartijen plaatsvonden. Criminele daden via digitale kanalen zijn aan de orde van de dag in Nederland, waarbij vele slachtoffers worden gemaakt.
Ook op Curaçao is de criminaliteit toegenomen, zelf toeristen hebben het aan den lijve gevoeld. Auto’s op de beaches worden gestolen of opengebroken, om spullen buit te maken. Er valt een toename van inbraken en diefstallen te bespeuren op dit zonnig eiland.

Suriname is dus geen uitzondering op de wereldwijde toename van criminaliteit. Wat wij zien in Suriname, is dat er een toename valt te bespeuren bij het geweld gepleegd door jongeren. Autoriteiten hebben maatregelen getroffen, zo vindt er op scholen regelmatig tassencontrole plaats, ook is er een gezamenlijke patrouille van politie en militairen, zowel opvallende als onopvallende. De verkeerscontroles zijn opgevoerd, waarbij voertuigen grondig worden doorzocht, dit heeft reeds zichtbare resultaten opgeleverd. Voortvluchtigen werden aangehouden, smokkelwaar werd onderschept, breektuigen, wapens, en allerhande verboden spullen werden ontdekt en de mensen werden aangehouden.

Maar de opsporingseenheden kunnen niet overal tegelijk zijn, wij kunnen daarbij een handje helpen. Het opzetten van een buurt appgroep is raadzaam, waarbij verdachte handelingen kenbaar kunnen worden gemaakt en op onderzoek kan worden uitgegaan. Geef de criminelen ook niet de kans, beveilig uw woning en bezittingen. Geen enkel land is volledig veilig, maar we kunnen met zijn allen wel samenwerken en ernaar te streven, om zo veilig mogelijk te leven.

Serge Emanuels BSc.
Advertenties

Friday 01 December
Thursday 30 November
Wednesday 29 November