Jogi wil actie van president over padieprijs
30 Sep, 06:51
foto
Assembleelid Mahinder Jogi breekt een lans voor de rijstboeren. (foto: René Gompers)


Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) heeft bij president Chan Santokhi aangedrongen om een gesprek te hebben met de pelmolenaars en de rijstboeren. Er is een overeenkomst tussen de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en de Vereniging van Rijstexporteurs om een baal natte padie van 79 kg op te kopen voor SRD 800. Maar in de praktijk wordt er rond de SRD 650 aangeboden.

Er moet gauw een oplossing komen, zegt Jogi. De schuren zijn vol en de rijstboeren moeten weer het areaal klaarmaken voor de volgende inzaai van het volgende seizoen. De president is de laatste deur, de laatste halte om iets te kunnen doen. Hij heeft de president voorgehouden om de boeren niet teleur te stellen. De mensen werken heel hard in deze zon en lijden nu verlies, benadrukt de volksvertegenwoordiger.

De regering moet de sector ondersteunen door het verlies dat geleden wordt bij de opkoop van rijst door de exporteurs, te compenseren. SRD 800 per baal is niet aantrekkelijk voor de boeren, maar SRD 650 en SRD 675 voor een baal padie is verlieslatend. Het gaat om het nationale voedsel van het land en een exportproduct. Jogi vindt het noodzakelijk dat de president zich persoonlijk inzet om deze kwestie op te lossen.







Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May