BvL en ALS willen dringend gesprek met minister Ori
28 Sep, 07:08
foto
Reshma Mangre, voorzitter van de BvL en ALS heeft veel vragen over de toekomst van het onderwijs. (Foto: René Gompers)


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie voor Leerkrachten in Suriname (ALS) wil dringend een gesprek met onderwijsminister Henry Ori over het doorstroomsysteem.  In de praktijk zijn er enorm veel problemen door ontstaan. Bondsvoorzitter Reshma Mangre merkt op dat dit een slecht resultaat is van een ministerie dat bemand is "door leden van een bepaalde politieke partij" (de NPS... redactie). Er is SRD 100 miljoen tegenaan gegooid, 36 adviseurs zijn aangetrokken.  De bonden willen ook dringend praten over de nieuwe vakantieregeling (alle vakanties van het vos gaan samenvallen met het basisonderwijs en voj).

"Sinds jaar en dag begint de middelbare school iets later," geeft Mangre aan. "Gewoon op een blauwe maandag staat het ministerie op en beslist dat alle vakanties samenvallen met de basis en voj. Dat kan niet. Dat gaan wij niet accepteren." De nieuwe vakantieregeling gaat in december in. Maar er is zoveel verwarring dat een dringend gesprek met de minister nodig is voor duidelijkheid. Over het doorstromen dat onderdeel is van de hervormingen in het onderwijs, zijn er zoveel meer vragen geeft de vakbondsleider aan.

"Ik heb het vanaf het begin gezegd:  ik ben niet tegen de vernieuwing maar de voorbereidingen waren zeer, zeer slecht," benadrukt Mangre. Ze merkt op dat de leraren ook geen drop-outs meer willen maar "gratis overgaan" helpt niet het kind automatisch te voldoen aan voorwaarden voor het vervolgonderwijs. Hoe hoger het onderwijs hoe strenger de vereisten om de kwaliteit van het onderwijs, de studenten en het uit te oefenen beroep te waarborgen, legt Mangre uit.

Nu komt bij kijken dat kinderen ver van de woonomgeving ingeschreven moeten worden. Ouders en verzorgers zijn boos en zijn verhaal gaan halen bij de inspectie. "Dus laten we het systeem evalueren," concludeert Mangre. "We hebben al een aantal vragen gesteld in DNA waarop we ook nog geen antwoord hebben gehad. De school begint maandag al."

Mangre merkt op dat de leerkrachten heel weinig betrokken zijn geworden in het proces. Ze heeft meer opmerkingen: "Ik vraag me af… er is 100 miljoen tegen aan gegooid.  36 adviseurs -als het niet meer is- zijn aangetrokken op het ministerie. Een bepaalde politieke partij heeft eigenlijk dat heel ministerie bemand. En kijk wat het resultaat is."

"Met onderwijs moet je niet sollen," vervolgt ze. "36 adviseurs aangetrokken, volgens mij alle hoofdbestuursleden, adviesraad, alles van die politieke partij. Geen probleem. Maar als je family and friends wil accommoderen , doe het dan goed. De mensen moeten capabel zijn. Het ministerie is groot, er zijn 12.500 leraren, 600 basisscholen. We kunnen niet zo sollen met de toekomst van kinderen. Ik hoop dat de minister met een gedegen antwoord komt."
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May