Column: Spitsentrainer
28 Sep, 00:59
foto


Landskampioen Robinhood is bezig aan een heel sterke jaargang. Behalve de landstitel, wist de rood-groene formatie ook beslag te leggen op de Concacaf Caribbean Club Shield. Deze prestatie leverde een plek in de Caribbean Cup op, alwaar Robinhood na twee gespeelde wedstrijden de leiding heeft in de groep. De absolute gangmaker is de alerte aanvaller Shaquille Cairo, die momenteel in een uitstekende vorm verkeert en verantwoordelijk is voor het leeuwendeel van de rood-groene doelpunten. Hoewel het toe te juichen valt dat een Surinaamse speler de eer te beurt is gevallen om als topscorer te eindigen in de Concacaf Club Shield, moet het me wel van het hart dat Robinhood veel meer doelpunten had kunnen maken. De landskampioen is in dat toernooi zo dominant geweest, dat de score bij enkele wedstrijden wel in dubbele cijfers kon zijn. Helaas zijn er ettelijke kansen om zeep geholpen, hetgeen toch wel zorgen baart.

De andere aanvallers van Robinhood slagen er hoe dan ook niet in om uitgelezen scoringskansen te benutten. De afhankelijkheid van Cairo wordt daardoor te groot en bij een slechte dag van deze speler, kan het de ploeg zelfs punten kosten. Een team mag wel een afmaker hebben, maar deze zware afhankelijkheid is beangstigend. De andere aanvallers doen voor het overige alles goed, zoals de loopacties en balcontrole, maar als het op het afronden aankomt, gaat het vaker mis dan goed. Deze ontwikkeling moet ten goede gekeerd worden, zodat de spelers in kwestie, niet ontmoedigd raken. Na elke gemiste kans zie je aan hun reactie duidelijk dat het aan hen vreet, dus hebben ze hulp nodig.

Wat het geheel nog erger maakt, is de omstandigheid dat niet alleen aanvallers van Robinhood problemen hebben bij de afronding, maar zowat bij elke club hier te lande, het enorm schort aan de afronding. Als coaches en voetballiefhebbers kunnen we misschien tevreden zijn wanneer er van de 15 kansen 3 – 4 zijn benut, maar we moeten er naar streven het rendement te verhogen. Niet in elke wedstrijd komen er zoveel kansen langs en soms kan het doelsaldo bepalend zijn, dus is trefzekerheid van eminent belang. Het jammerlijke is dat ondergetekende dit probleem al ruim een decennium terug aankaartte, echter waren de coaches al gauw tevreden met de enkele doelpunten en hadden er geen boodschap aan, dus is er ook niets aan gedaan.

De omstandigheid dat scoren ook bij het vrouwenvoetbal en de jeugd een ramp is, brengt aan het licht dat er iets fundamenteels mis is tijdens trainingen. Onlangs waren we getuige van ongelofelijke missers bij zowel Robinhood als het international vrouwenduel. Het is de hoogste tijd om spitsentrainers op te leiden. Voor clubs zal dat een hele uitdaging zijn om dit te realiseren, dus zou het bestuur uit de samenwerking met de KNVB een trainingstraject voor spitsentrainers kunnen bedingen, zodat alle clubs daarvan kunnen profiteren. Als we er niet in slagen om op korte termijn spitsentrainers toe te voegen aan de staf van verenigingen, zullen we te maken krijgen met spelers die ontmoedigd raken na alweer een wedstrijd vol gemiste kansen. Intussen gaan wedstrijden verloren niet omdat de tegenstander zoveel beter was, maar vanwege de gemiste kansen van de eigen aanvallers.

Mireille Hoepel
Advertenties

Wednesday 29 November
Tuesday 28 November
Monday 27 November