Russische Lavrov hekelt het Westen in VN-toespraak
24 Sep, 06:51
foto
De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov woont een persconferentie bij na zijn toespraak op de 78e zitting van de Algemene Vergadering van de VN in New York City. (Foto: Reuters)


De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, heeft het Westen een 'imperium van leugens' genoemd en beschuldigd van het aannemen van een neokoloniale mentaliteit in zijn toenadering tot het Mondiale Zuiden om steun te winnen voor Oekraïne in de oorlog.

Lavrov zei na een week van intense mondiale diplomatie op de jaarlijkse bijeenkomst van wereldleiders op het VN-hoofdkwartier in New York, waar Oekraïne en zijn westerse bondgenoten steun probeerden te verwerven voor Kiev in zijn strijd tegen de Russische invasie, dat er een "mondiale meerderheid" die door het Westen wordt geleid.

"De VS en hun ondergeschikte collectief blijven conflicten aanwakkeren die de mensheid kunstmatig in vijandige blokken verdelen en de verwezenlijking van algemene doelstellingen belemmeren", zei Lavrov. "Ze proberen de wereld te dwingen volgens hun eigen egocentrische regels te spelen."

De toespraak van Lavrov maakte deel uit van een 'reis rond de wereld van de Russische standpunten" die geen echte vermelding van Oekraïne bevatte en weinig indicaties van het plan van Moskou een jaar na het conflict.

Tijdens een persconferentie na de toespraak verwierp de minister van Buitenlandse Zaken een tienpuntenvoorstel van de Oekraïense president Volodimir Zelensky, evenals de laatste VN-voorstellen om het graaninitiatief in de Zwarte Zee nieuw leven in te blazen.

"Het is absoluut niet haalbaar", zei hij over de vredesblauwdruk die door Kiev wordt gepromoot. "Het is niet mogelijk om dit uit te voeren. Het is niet realistisch en iedereen begrijpt dit, maar tegelijkertijd zeggen ze dat dit de enige basis is voor onderhandelingen."

Hij zei ook dat het VN-voorstel geen succes zou hebben omdat het Westen zijn beloften aan Moskou niet waarmaakte, waaronder het opheffen van de sancties tegen een Russische bank en het opnieuw verbinden ervan met het mondiale SWIFT-systeem.

De invasie van Oekraïne in februari 2022 veroorzaakte handelsverstoringen en aanzienlijke stijgingen van de internationale prijzen voor energie, landbouwgrondstoffen en kunstmest, die al hoog waren als gevolg van de gevolgen van de Covid-19-pandemie.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken legde de schuld voor de crises op de voedsel- en energiemarkten bij de westerse landen, die "eenzijdige dwangmaatregelen" oplegden aan de zwakkere landen.

De toespraak van Lavrov kwam toen Zelensky tijdens een tussenstop twee Poolse vrijwilligers staatsprijzen uitreikte, omdat de betrekkingen tussen de twee landen gespannen zijn vanwege de graanimport. Hij heeft geen enkele ambtenaar ontmoet.

Zelensky maakte zijn buren boos toen hij de Algemene Vergadering van de VN vertelde dat Kiev bezig was om landroutes voor de graanexport te behouden, maar dat het 'politieke theater' rond import Moskou alleen maar hielp.

Polen besloot vorige week een verbod op de invoer van Oekraïens graan te verlengen, waardoor de relatie van Kiev met een buurland dat een van zijn trouwste bondgenoten is sinds Rusland Oekraïne in februari vorig jaar binnenviel, op zijn kop staat.

Zelensky bedankte alle Polen die "vanaf de eerste dagen hun gezinnen en huizen openstelden, zichzelf openstelden en hielpen".

"Ik geloof dat eventuele uitdagingen op ons gemeenschappelijk pad niets zijn vergeleken met het feit dat er zoveel kracht bestaat tussen onze mensen", zei hij.

Aanhoudende gevechten

Oekraïne zet een tegenoffensief voort om de Russische invasie af te slaan en zijn verloren gebieden te heroveren. Zaterdagochtend lanceerde het opnieuw een raketaanval op Sebastopol op het bezette Krim-schiereiland, een dag na een aanval op het hoofdkwartier van de Russische Zwarte Zeevloot, waarbij een militair vermist raakte en het hoofdgebouw smeulde.

Het hoofd van de Oekraïense inlichtingendienst, Kyrylo Budanov, vertelde zaterdag aan Voice of America dat ten minste negen mensen zijn gedood en zestien anderen gewond zijn geraakt als gevolg van de aanval van Kiev op de Zwarte Zeevloot vrijdag.

Budanov beweerde dat Alexander Romanchuk, een Russische bevelhebber langs de belangrijke zuidoostelijke frontlijn, na de aanval "in zeer ernstige toestand verkeerde".

De militaire inlichtingendienst van Oekraïne heeft intussen het dodental bevestigd. Minstens twee hoge generaals raakten gewond, terwijl het lot van het hoofd van de Russische Zwarte Zee-marine, Viktor Sokolov, onbekend bleef .

Rusland heeft het aantal slachtoffers niet bevestigd.

De Krim heeft gediend als het belangrijkste knooppunt ter ondersteuning van de grootschalige invasie van Oekraïne in Rusland. Sebastopol, sinds de 19e eeuw de belangrijkste basis van de Russische Zwarte Zeevloot, is sinds het begin van de oorlog van bijzonder belang geweest voor marineoperaties.

Hanna Shelest, veiligheidsanalist bij de Oekraïense NGO Prism, zei dat de aanvallen van Kiev op de Krim belangrijk waren voor de strategie en het moreel van het land.

Het merendeel van de aanvallen op de zuidelijke regio van Oekraïne komt uit de Krim, en maatregelen om de capaciteiten daar te verminderen zijn van strategisch belang, vertelde Shelest aan Al Jazeera.

Het Oekraïense leger zei dat de luchtmacht vrijdag twaalf aanvallen heeft uitgevoerd op het hoofdkwartier van de Zwarte Zeevloot, waarbij gebieden werden aangevallen waar personeel, militaire uitrusting en wapens geconcentreerd waren. Er stond dat twee luchtafweerraketsystemen en vier Russische artillerie-eenheden werden getroffen.

Oekraïne heeft zich de afgelopen weken steeds meer gericht op marinefaciliteiten op de Krim, terwijl het zwaartepunt van zijn tegenoffensief langzaam winst boekt in het oosten en zuiden van Oekraïne.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May