Caricom veroordeelt geweldsdreiging Venezuela
24 Sep, 00:00
foto
Het hoofdkantoor van de Caribische Gemeenschap in Turkeyen, oostkust Demerara, Guyana.


Als blijk van solidariteit heeft de Caribische Gemeenschap (Caricom) de soevereiniteit van de Coöperatieve Republiek Guyana krachtig verdedigd, waarbij zij zich richt op recente provocaties van de Bolivariaanse Republiek Venezuela. Venezuela heeft de afgelopen week een reeks bedreigingen geuit aan het adres van Guyana en oliemaatschappijen die deelnemen aan de eerste offshore biedronde van het land.

In een officiële verklaring verklaarde Caricom: "De Caribische Gemeenschap neemt met ernstige bezorgdheid nota van de inhoud van een communiqué dat uitgaat van de Bolivariaanse Republiek Venezuela… Caricom beschouwt het verklaarde voornemen van Venezuela om 'alle noodzakelijke maatregelen toe te passen' als een bedreiging voor het gebruik van geweld dat in strijd is met het internationaal recht."

In een recente toespraak tot de Nationale Vergadering van Venezuela riep Jorge Rodriguez op tot een referendum over hoe verder te gaan met de claim van het land op de regio Essequibo in Guyana. Hij stelde: "Als iemand zegt dat de zon van Venezuela opkomt in Essequibo, is dat omdat ze bereid zijn om zelfs hun leven te geven om een gebied te verdedigen dat toebehoort aan de zonen en dochters van Venezuela en de Bolivariaanse Republiek Venezuela." De Kamer keurde de motie unaniem goed.

Caricom blijft echter standvastig in haar standpunt en benadrukt dat de Latijns-Amerikaanse en Caribische landen "al lang een standpunt innemen dat onze regio een vredeszone moet blijven."

De president van Guyana, Mohamed Irfaan Ali, benadrukte de dreiging in zijn toespraak van 20 september tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, omdat hij vond dat deze schadelijk zou zijn voor de vrede in de regio. De parlementaire oppositie van Guyana heeft zich achter de regering geschaard. Vicepresident Bharrat Jagdeo beweerde: "Dit is ons soevereine Guyanese grondgebied", waarmee hij de duidelijke intentie aangeeft dat Guyana zich er niet van zal laten weerhouden olieblokken toe te kennen terwijl het veilingproces wordt afgerond.

Bovendien benadrukte Caricom haar ondubbelzinnige steun voor Guyana, door te stellen: "De Caribische Gemeenschap herhaalt haar volledige en ondubbelzinnige steun voor de soevereiniteit en territoriale integriteit van de Coöperatieve Republiek Guyana, inclusief haar recht om de hulpbronnen van haar grondgebied vreedzaam te ontwikkelen."

Het geopolitieke landschap blijft geladen omdat de internationale gemeenschap de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houdt. De Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en de Verenigde Staten hebben publiekelijk hun steun voor Guyana uitgesproken.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May