VN-Veiligheidsraad: 'Stop de oorlog' en Zelensky praat niet
21 Sep, 17:38
foto
De Albanese premier, Edi Rama, in een gehaal en getrek met de Russische ambassadeur Vassily Nebenzia op de vergadering van de VN- Veiligheidsraad. (Beeld:


Het zou de eerste persoonlijke verschijning van de Oekraïense president Volodomyr Zelensky zijn tijdens een bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad over de invasie van zijn land door Moskou, toen de Russische ambassadeur Vassily Nebenzia er bezwaar tegen maakte dat hij het woord nam aan het begin van de vergadering van de VN-Veiligheidsraad.

De Albanese premier Edi Rama, voorzitter van de gespannen zitting, reageerde met een spottende opmerking tegen Moskou, dat lange tijd heeft gezegd dat de invasie niet neerkomt op een oorlog, maar slechts op een "speciale militaire operatie".

"Ik wil onze Russische collega's en iedereen hier verzekeren dat dit geen speciale operatie van het Albanese presidentschap is", zei Rama, bekend om zijn doordringende gevoel voor humor, tegen een gedempt gelach door de zaal.

"Er is een oplossing hiervoor," vervolgde Rama, terwijl hij zich rechtstreeks tot Nebenzia richtte: "Als u ermee instemt, stopt u de oorlog en zal president Zelensky het woord niet nemen."

Nebenzia was het daar niet mee eens. Hij zei verder dat de sessie een show was en bekritiseerde Rama omdat hij volgens hem politiek geladen verklaringen aflegde in plaats van op te treden als een neutrale bewaker van de procedure.

Na de sessie bedankte Zelensky Rama op sociale media en zei dat de Albanees, die zowel artiest als voormalig basketbalspeler is, "de wereld heeft laten zien hoe ze op de juiste manier om moeten gaan met Rusland, zijn leugens en zijn hypocrisie."

In zijn poging zijn invasie te rechtvaardigen heeft Moskou gezegd dat de ambities van Oekraïne om te integreren met het Westen – inclusief de NAVO – een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid van Rusland, een bewering die Kiev en zijn bondgenoten ontkennen als een ongefundeerd voorwendsel om aan te vallen.

Toen Zelensky na het heen en weer het woord kreeg, vroeg hij of Rusland zijn vetorecht als een van de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad van na de Tweede Wereldoorlog zou worden ontnomen, als straf voor de aanval op Oekraïne.

Toen de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, in de kamer verscheen nadat Zelensky was vertrokken, verdedigde hij het gebruik van het veto door Moskou als legitiem, waarbij hij Kiev en het Westen ervan beschuldigde selectief de principes van het VN-Handvest uit 1945 te volgen, alleen als het hen uitkomt.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May