Brazilië herstelt strengere klimaatdoelstellingen
16 Sep 2023, 22:54
foto
De verkozen Braziliaanse vicepresident Geraldo Alckmin spreekt wetgevers en gemeenschapsleiders toe, vergezeld door de verkozen president Luiz Inacio Lula da Silva, in Brasilia, Brazilië. (Foto: AP)


Brazilië herstelt de strengere verplichtingen op het gebied van broeikasgassen die het in 2015 is aangegaan als onderdeel van de Overeenkomst van Parijs en die onder voormalig president Jair Bolsonaro waren afgezwakt.

De aankondiging werd donderdag gedaan door de Commissie voor Klimaatverandering van het land, een gezamenlijk orgaan bestaande uit 18 ministeries. "Brazilië is een belangrijke speler in het helpen van de planeet in dit uitdagende moment", zei vicepresident Geraldo Alckmin tijdens de commissievergadering in Brasilia.

De verandering zal officieel worden doorgegeven aan het Raamverdrag van de Verenigde Naties inzake klimaatverandering, het internationale orgaan dat zich inzet voor de bevordering van mondiale actie tegen klimaatverandering. Het houdt de nationaal bepaalde bijdrage of inzet van elk land bij om de nationale emissies te verminderen in overeenstemming met de Overeenkomst van Parijs.

Tijdens de ambtsperiode van president Bolsonaro kwam Brazilië tweemaal terug op zijn berekening van de nationaal bepaalde bijdrage.

De meest recente verzwakking vond plaats in 2021 en werd door het Climate Observatory, een netwerk van talrijke milieu- en sociale groepen, geschat op een verhoging van de beoogde uitstoot van Brazilië met 73 miljoen ton CO2 tegen 2030. Het doel van Brazilië onder de Overeenkomst van Parijs is 1,2 miljard ton CO2.

Het Talanoa Instituut, een denktank gericht op klimaatbeleid, noemde vrijdag zijn eigen analyse en noemde het herstel slechts een eerste stap, en zei dat er krachtigere toezeggingen nodig zijn.

Het Instituut zei dat het proces van emissiedoelstellingen open moet worden gesteld voor de samenleving als geheel, in tegenstelling tot wat het de besluitvorming achter gesloten deuren noemde die tot nu toe heeft plaatsgevonden. Dit zou Brazilië in staat stellen ambitieuzere doelstellingen te stellen en niet slechts de verplichtingen uit 2015 te herstellen, zo betoogde het land.

Brazilië is de vijfde grootste uitstoter van broeikasgassen ter wereld en draagt bijna 3% van de mondiale uitstoot bij, volgens Climate Watch, een online platform beheerd door het World Resources Institute.

Bijna de helft van deze uitstoot is afkomstig van de vernietiging van bomen in het Amazone-regenwoud, dat tijdens het presidentschap van Bolsonaro een hoogtepunt in vijftien jaar bereikte. De voormalige president heeft de Braziliaanse milieuagentschappen ontmanteld ten gunste van de uitbreiding van de landbouwindustrie, waarbij hij de inspanningen voor natuurbehoud verwaarloosde.

In een grimmige ommekeer heeft president Luiz Inácio Lula da Silva de ontbossing met 48% verminderd voor de periode van januari tot augustus.
Advertenties

Friday 20 September
Thursday 19 September
Wednesday 18 September