Noordoost-Amerika en deel Canada zetten zich schrap voor orkaan Lee
15 Sep, 10:43
foto
Een boot wordt voorafgaand aan orkaan Lee uit het water getild bij York Harbor Marine in de Amerikaanse deelstaat Maine


Het noordoosten van de Verenigde Staten en het Atlantische Canada bereiden zich voor op hevige regenval, harde wind en zes meter hoge golven voor de kust, terwijl orkaan Lee op weg naar het noorden over de Atlantische Oceaan raast.

Het National Hurricane Center (NHC) zei vrijdagochtend in een advies dat van Lee werd verwacht dat hij een stormvloed zou veroorzaken die kustoverstromingen zou kunnen veroorzaken in delen van New England, inclusief gebieden in de Amerikaanse deelstaten New York en Massachusetts.

Maine stond ook onder de eerste orkaanwacht in 15 jaar toen gouverneur Janet Mills donderdag de noodtoestand afkondigde. "We blijven er bij de mensen in Maine – vooral in het Downeast – sterk op aandringen om voorzichtig te zijn en stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat ze hebben wat ze nodig hebben om veilig te blijven nu de storm dichterbij komt", schreef Mills op sociale media.

De orkaanwacht gold voor het oosten van Maine, terwijl voor de rest van de staat en een gebied dat zich zuidwaarts door Massachusetts uitstrekte, een tropische stormwaarschuwing gold.

Er werd verwacht dat krachtige wind en kustoverstromingen vrijdagmiddag in het zuiden van New England zouden arriveren en zich naar het noorden zouden verspreiden.

In delen van Atlantisch Canada waar windwaarschuwingen gelden, "zal een gevaarlijke stormvloed kustoverstromingen veroorzaken", zei het NHC vrijdag. "In de buurt van de kust zal de golf gepaard gaan met grote en vernietigende golven."

De categorie 1-storm heeft Bermuda al getroffen en zal naar verwachting delen van de VS bereiken die deze week al een stortvloed aan regen, overstromingen, sinkholes en tornado's hebben meegemaakt.

Hoewel Lee niet heeft bijgedragen aan de overstromingen die New England de afgelopen dagen hebben getroffen, dreigde het de omstandigheden in een regio die toch al onder water staat, te verergeren.

De kustwacht en de noodbeheerinstanties waarschuwden de bewoners dat ze voorbereid moesten zijn, en nutsbedrijven brachten versterkingen aan om eventuele stroomstoringen op te vangen.

Bij Boothbay Harbor Marina in Maine kwam de gemeenschap bijeen om boten uit het water te halen om ze uit de gevarenzone te houden. "Het is een dag waarop de luiken worden dichtgegooid', zei eigenaar Kim Gillies donderdag.

In Canada waarschuwden de autoriteiten inwoners van westelijk Nova Scotia en zuidelijk New Brunswick dit weekend voor het risico van stroomuitval en overstromingen.

Een jaar geleden hebben de overblijfselen van orkaan Fiona huizen in de oceaan gespoeld, de elektriciteit in de meeste van twee provincies uitgeschakeld en een vrouw de zee ingesleurd.

De minister van Openbare Veiligheid van New Brunswick, Kris Austin, drong er bij de bewoners op aan een 72-uursveiligheidspakket samen te stellen, inclusief batterijen, water, voedsel, medicijnen en een radio.

Harjit Sajjan, de Canadese federale minister van voorbereiding op noodsituaties, zei donderdag dat Ottawa de naderende storm nauwlettend in de gaten hield en "klaar was om de oostelijke provincies te steunen".

Vrijdagochtend draaide Lee ongeveer 785 km ten zuidoosten van Nantucket, Massachusetts, en bewoog zich weg van Bermuda, met maximale aanhoudende windsnelheden van 140 km/u, volgens het NHC.

Het vloog naar het noorden op een pad dat zou kunnen leiden tot een aanlanding in Nova Scotia, mogelijk als een tropische storm, zeiden voorspellers.

"Er wordt vanavond weinig krachtsverandering verwacht. Er wordt voorspeld dat Lee posttropisch wordt en tegen zaterdag begint te verzwakken, maar er wordt nog steeds verwacht dat het een grote en gevaarlijke storm zal zijn wanneer het oostelijk New England en Atlantisch Canada bereikt", aldus het NHC.
Advertenties

Friday 21 June
Thursday 20 June