Reactie op artikel VES over onjuistheden FAI groeicijfers
14 Sep, 20:49
foto


De directie en raad van commissarissen (rvc)  van FAI N.V. hebben recentelijk met heel veel verbazing kennisgenomen van een stuk ingezonden door de VES waarbij is aangegeven dat er onjuiste cijfers zijn gepresenteerd tijdens een onderhoud met de president.

De directie en rvc van FAI N.V. voelen zich verplicht om te allen tijde de correcte informatie met de samenleving te delen en zullen de onjuistheden en onvolkomenheden van het bericht daarom ook weerleggen om misinterpretatie te voorkomen.

FAI heeft de aandeelhouder geïnformeerd over o.a de productie, export en financiële cijfers. Over de diverse probleemgebieden zijn oplossingsmogelijkheden besproken om de voortgang van dit bedrijf te garanderen.

In 2021 bij het aantreden van de huidige directie en raad is een urgentie plan opgesteld om een doorstart mogelijk te maken. Het rehabilitatieplan dat was opgesteld door de vier lokale experts voor de overname van dit bedrijf was ondertussen achterhaald vanwege een verslechterde aanplant en infrastructuur.

In 2022 en 2023 zijn investeringen gepleegd om het oude, minder productieve areaal van ± 600 ha gefaseerd te vervangen met nieuwe aanplant van ± 200 ha. De export, bij de overname in 2020, was rond de 2 tot 3 containers per week en dat is ondertussen opgevoerd naar 10 tot 12 containers voor de regionale markt. Deze investeringen zijn deels gedaan uit subsidie van de overheid en deels uit eigen inkomsten. Dit is voor FAI een positieve ontwikkeling en inderdaad moeten er meer investeringen worden gepleegd om de productie en export verder te vergroten.  

Vooralsnog worden de lonen voor 40% gesubsidieerd en tegen eind 2024 moet deze subsidie worden afgebouwd.

Het schuldenvraagstuk van FAI dat rond de USD 20 miljoen ligt is nog niet volledig opgelost.  Met diverse schuldeisers zijn afspraken gemaakt om vooral levering van inputs te garanderen. Voor enkele schulden zijn structurele oplossingsmogelijkheden uitgewerkt en voor de andere waar er nog geen overeenstemming is bereikt, moeten er modaliteiten worden uitgewerkt voor terugbetaling.

De directie en rvc van FAI N.V. nodigen de VES uit voor uitwisseling van de juiste informatie. Indien de VES eerder dit pad van overleg had bewandeld, zouden ze vandaag niet aan geloofwaardigheid inboeten.

Permila Bissumbhar,
Algemeen directeur FAI N.V.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May