President kondigt maatregelen integraal waterbeheer aan
12 Sep, 12:49
foto
President Chan Santokhi spreekt het symposium over integraal waterbeheer toe (Foto: Kabinet van de President)


President Chan Santokhi heeft een reeks maatregelen aangekondigd integraal waterbeheer. Hij deelde op het symposium over Capacity Building for Integrated Water Resources Management in Suriname mee dat het project de volledige ondersteuning heeft van de regering. Het project wordt ondersteund door het Global Climate Change Alliance Plus Initiative, de United Nations, Development Program en de Europese Unie.

Niet alleen is zoetwater wereldwijd een schaars goed, maar de zoetwatervoorraden op aarde zijn ook nog eens ongelijk verdeeld. "En de watervoorraden worden wereldwijd bedreigd, merkte de president op. Vervuiling, ontbossingen, verstedelijking, mijnbouw, wegenaanleg, maar ook klimaatverandering, zijn allemaal bedreigingen, voor de watervoorraden op aarde. En bijna al deze bedreigingen, worden door mensen veroorzaakt", stelde Santokhi. 
Daarom is ‘Integraal Waterbeheer in Suriname’ nodig. Het is een model dat internationaal wordt gehanteerd om de bedreigingen van de waterbronnen aan te pakken.

Om te bekrachtigen dat het de regering menens is om de watersector integraal aan te pakken en te reguleren, kondigde de president een serie maatregelen aan.
- De ministers van Natuurlijke Hulpbronnen, Openbare Werken, Landhouw, Veeteelt & Visserij en Ruimtelijke Ordening en Milieu zullen een een ‘Onderraad Water’ vormen. Waar gewenst, kunnen meerdere ministers aansluiten, maar deze vier ministers worden gevraagd om water contin, hoog op hun agenda te hebben.

- De president vraagt de vier ministers om de drie reeds lang bestaande concept grondwaterwetten die nodig zijn om de grondwatervoorraden te beschermen en om de burgers te garanderen van gezond en veilig drinkwater zo gauw mogelijk weer op de agenda van de raad van ministers te plaatsen.

- De minister van Natuurlijke Hulpbronnen is gevraagd om in afstemming met zijn collega’s hierbij het voortouw te nemen.

- Aan deze vier ministers is gevraagd om een wet ter beheer en bescherming van de oppervlaktewateren te laten concipiëren die in de raad van ministers zal worden besproken.

- Vervuiling van de oppervlaktewateren moet aan banden worden gelegd. De oppervlaktewateren moeten veilig zijn voor de burgers en voor behoud van onze ecosystemen.

- Aan de ministers vraagt de president om ervoor zorg te dragen dat er een ‘Nationaal Beleidsplan Water’ wordt opgesteld.

- Water overstijgt een regeringstermijn. Het nationaal waterbeleidsplan zal een periode van zeker tien jaren of langer moeten omvatten. Bij het opstellen van het nationaal waterbeleidsplan zal gebruik worden gemaakt van alle deskundigheid op de ministeries en daarbuiten, waaronder de wetenschappelijke instituten en de Anton de Kom Universiteit van Suriname.

- Maakt u ook gebruik van de kennis, van de private sector, en van niet-gouvernementele organisaties. Betrekt u ook, de lokale gemeenschappen, zowel in de kustvlakte, als in het binnenland, vooral de gemeenschappen, waarvan de burgers, afhankelijk zijn, van veilig, en gezond water om hun heen.

- Betrekt u ook natuurbeschermingsorganisaties, bij het formuleren, van het waterbeleid van ons land.
Zij hebben goede inzichten, in het duurzaam beheren, van onze natuur.

- Kortom, betrekt u iedereen, die een steentje kan bijdragen, aan ons nationaal waterbeleid.

- Ik vraag aan deze ministers om mij een notitie, te doen toekomen waarin wordt aangegeven wat de waarde is van al ons water en op welke manier water kan bijdragen aan de economische ontwikkeling van ons land.

- Ik vraag u allen om na te denken en mij te adviseren welk onafhankelijk technisch instituut wij in het leven moeten roepen om de kwaliteit en de kwantiteit van onze waterbronnen te bewaken. Om data te verzamelen die wij nodig hebben om goed beleid te maken om te monitoren als wij op de goed weg zijn.

- U mag zelf aangeven als het een Water Autoriteit moet zijn of een Water Instituut of een Water Commissie of een andersoortige instantie.

De betrokken ministeries moeten de president binnen drie maanden rapporteren welke resultaten bereikt zijn en welke vervolgstappen nog genomen moeten worden om de gestelde targets te behalen. "Ik ga ervan uit dat wij binnen zes maanden de eerste tastbare resultaten, aan de samenleving moeten kunnen presenteren. Dit symposium over integraal waterbeheer zet een scala aan ontwikkelingen en initiatieven in beweging", stelde de president.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May