G-20 New Delhi Leader's Declaration onder andere...
11 Sep, 20:38
foto


In 1999 werd G-20 opgericht door 20 landen die samen bijdragen tot ongeveer 80% van het Bruto Nationaal Product van de wereld en ongeveer tweederde van de wereldbevolking vertegenwoordigen. De verschuiving van een bipolair machtsevenwicht tot een multipolaire, was met name na de Koude Oorlog, maar ook door de snelle economische groei van met name China, Brazilië, India, het uiteenvallen van de Sovjet Unie en het Europees integratieproces, een onvermijdelijke ontwikkeling die gedomineerd werd door strategieën voor internationale economische samenwerking.

De 16e Vergadering van G-20, intussen 21 lidlanden, die plaatsvond op 9-10 september in New Delhi, werd gedomineerd door 'consensus' en vele gemoedelijk zakelijke gesprekken tussen staatshoofden en regeringsleiders. De volgende G-20 vergadering zal in 2024 in Brazilië worden georganiseerd en president Lula da Silva zal daaraan leiding geven.

Bijzonder, want bij de jaarlijkse BRICS-vergadering van 2014 in Fortaleza, hebben vele Zuid-Amerikaanse - ook Surinaamse- regeringsleiders de ruimte gehad om in de zijflanken ontmoetingen te hebben met de exclusieve BRICS-leiders en wellicht zal in 2024 die ruimte weer aanwezig zijn op de G20-bijeenkomst. Waarop er dan voortgeborduurd zal worden, is de op 9 september 2023 door consensus en verbluffende diplomatie, tot stand gekomen 'G20 New Delhi Leader's Declaration'.

De oorlog tussen Rusland en de Ukraine manifesteert zich op het wereldforum zo dat landen een pro of contra Rusland standpunt innemen. Presidenten van China en Rusland hadden aan gastvrouw India, tijdig doorgegeven dat zij niet fysiek aanwezig konden zijn. Regeringsleiders van: de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Indonesie, de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk, Brazilie, Duitsland, Japan, Zuid-Afrika, Bangladesh waren te gast tijdens de bijeenkomst.  President Lula da Silva van Brazilië had in 2012 in New Delhi, de Indira Gandhi Prize for Peace, Disarmament and Development ontvangen en benadrukte de toenmalige Indiase president, de bijdrage van Lula in hongerbestrijding en bevordering van inclusiviteit in Brazilië en zijn inzet voor sterkere banden tussen ontwikkelingslanden. Lula's rol in het spectrum tussen de twee uiteinden, G20 en BRICS, moet mijns inziens niet worden onderschat.

Bij het lezen van de G20 New Delhi Declaration, kwam ik de lijst van 25 ministeriële- bijeenkomsten tegen die vooraf gingen aan deze 16e vergadering en dat verklaart ook de bijna alomvattende sectorale inhoud van deze Declaration die zelfs subtiel de oorlog tussen Oekraïne en Rusland noteerde met een oproep dat landen zich houden aan internationaal recht en territoriale integriteit en soevereiniteit en de appreciatie voor de inzet van Turkije om de graantoelevering uit Rusland en Oekraïne aan ontwikkelingslanden te garanderen.

In de Declaration zijn o.a. opgenomen: inclusiviteit, duurzaamheid en balans bij economische groei van landen, faciliteren van Foreign Direct Investments bij duurzame ondernemingsmodellen, creatie van financiële infrastructuur voor mobilisatie investeringen in ontwikkelingslanden met behulp van Multilaterale Ontwikkelingsbanken, opheffen van handelsbeperkingen die de economische groei belemmeren, de rol van de Financial Action Task Force (FATF) en de United Nations Convention against Corruption bij het tegengaan van corruptie.

Het pact voor groene ontwikkeling voor een duurzame toekomst is een mooi onderdeel van de Declaration en nog mooier de mobilisatie van financiering voor ontwikkelingslanden om de transitie te maken naar industrie en ondernemingsvormen met lagere koolstofdioxide uitstoot en gericht op duurzame energie. De kwetsbaarheid van landen met lage inkomens en hoge schulden en de rol van de Common Framework for Debt Treatments die in 2020 is vastgelegd, is benadrukt in de Declaration.

De bijna holistische inhoud van de Declaration, geeft voldoende aanleiding aan ontwikkelingslanden om naar voorbeeld van de Afrikaanse Unie toenadering te zoeken bij de G20 door partnerschappen met permanente leden. Suriname zou niet alleen met buur Brazilië, maar ook met andere Zuid-Zuid landen die tevens permanente G20 lidlanden een aantal onderwerpen van de 'G20 New Delhi Leader's Declaration' kunnen meenemen in het bilaterale schema met die landen. Liefhebbers kunnen net als ik, de Declaration 'online' lezen en in de hoop dat we beseffen dat Suriname op termijn kan meeliften in de voordelen van G20 partnerschappen, kijk ik uit naar de Braziliaanse uitleg ervan voor onze regio.

Aashna Kanhai
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May