Ruzie tussen laatste AVD-groep en toeschouwers Oranjelaan
09 Sep, 21:50
foto
Aan de Oranjelaan is er ruzie ontstaan tussen de laatste groep, 'One Chance Brassband' en toeschouwers. Stoelen vlogen in het rond. Na de opschudding is de groep gewoon verder gegaan met de wandelmars. (Foto's: René Gompers)


Geschreeuw, vliegende stoelen en een schot. Op de laatste dag van  de Avondvierdaagse (AVD) is tussen de laatste wandelmarsgroep, One Chance Brassband, en toeschouwers aan de Oranjelaan, een behoorlijke ruzie ontstaan. Maar dat heeft de pret niet gedrukt. Even later ging de groep vrolijk verder, aansluiten bij het kleurrijk, weelderig en broeiende wandelmars. Er hebben ruim 2.500 personen meegedaan aan het wandelfestijn van de Bedrijven Vereniging Sport en Spel (BVSS).

De AVD is na 3 jaren weer gehouden. Weliswaar niet zo groot als de voorgaande jaren maar deze 59e is niet minder prettig. Op de laatste dag is er extra ‘show’ en vermaak. De sfeer zit er goed in. Langs de routes hebben elke dag grote groepen mensen, soms hele gezinnen, zich verzameld om het spektakel van dichtbij mee te maken. Soms wordt er uren gewacht maar als de wandelmars er eenmaal is, is het genieten van flamboyant uitgedoste groepen.

Naast de ABOP en A20 zijn er geen politieke partijen gespot. De laatste jaren, niet alleen tijdens verkiezingsjaren, zijn vooral de NDP en ABOP prominent aanwezig geweest met duizenden deelnemers. Voorzitter Ronnie Brunswijk en Assembleelid Genevievre Jordan prijken op de spandoek. A20 voorzitter Steven Reyme loopt mee. “Het kan anders, het moet anders!” wordt er door de groep gescandeerd. Er doen honderden individuele lopers mee. Deze groep was al snel voor op de stoet. De groepen, rond de 30, bewogen langzamer voort, want er moest natuurlijk 'show' zijn om de zoveel tijd.

Veel toeschouwers langs de route wachtende op de groepen.

Ook vandaag is het druk langs de route, zoals aan de Oranjelaan. Honderden hebben, heel veel 'in kofferbak model' geduldig gewacht tot de groepen eindelijk zijn langsgekomen. De muziek was  soms aanstekelijk, de liederen om mee te zingen, en het gedans om mee te schuiven. De kostuums van de culturele groepen hebben ook veel bewondering geoogst. Sommige mensen waren zichtbaar blij om hun 'favo' groepen van dichtbij mee te maken.

Bij de laatste groep is er een schermutseling ontstaan terwijl de lopers zich klaarmaakten om muziek te maken. Er werd geschreeuwd, een schot werd gelost, er is met stoelen gegooid naar de groep. Groepsleden en toeschouwers probeerden zaken te sussen maar dat mocht niet baten. De ruzie verplaatste zich enkele meters verder, enkele groepsleden werden achtervolgd. Er werd weer met stoelen gesmeten.

De politie heeft wat rust kunnen brengen. Wat de oorzaak van de uit de hand gelopen ruzie is, is niet duidelijk. “Een oude vete tussen families” werd er door omstanders aangegeven. Even later heeft de groep zich weer bij de wandelmars aangesloten. Alsof er niet is gebeurd hebben de lopers het publiek met alles wat ze hebben op brassband muziek getrakteerd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May