G20-top: Transportproject om India met Midden-Oosten en Europa te verbinden
10 Sep, 06:21
foto
De Amerikaanse president Joe Biden zei dat het een 'real big deal' was die havens over twee continenten zou overbruggen en zou leiden tot een 'stabieler, welvarender en geïntegreerd Midden-Oosten. (Foto: Pool via AFP)


In de zijlijn van de G20-top in New Delhi is een multinationaal spoor- en scheepvaartproject aangekondigd dat India met het Midden-Oosten en Europa verbindt. Dit wordt gezien als een uitdaging voor de economische ambities van China in de regio.

De corridor, die India, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Jordanië, Israël en de Europese Unie zou omvatten, zou de handel helpen stimuleren, energiebronnen leveren en de digitale connectiviteit verbeteren.

Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van Biden, zei dat het netwerk de visie van Biden weerspiegelde voor 'verreikende investeringen' die voortkomen uit 'effectief Amerikaans leiderschap' en de bereidheid om andere landen als partners te omarmen.

Hij zei dat de verbeterde infrastructuur de economische groei zou stimuleren, zou helpen landen in het Midden-Oosten bij elkaar te brengen en die regio zou vestigen als een knooppunt voor economische activiteit in plaats van als een "bron van uitdaging, conflict of crisis" zoals het in de recente geschiedenis is geweest.

Biden probeert de Chinese Belt and Road-druk op de mondiale infrastructuur tegen te gaan door Washington als alternatieve partner en investeerder voor ontwikkelingslanden binnen de G20-groep te presenteren. "Dit is een groot probleem. Dit is echt een groot probleem", zei Biden.

Tijdens een aankondiging zei de Amerikaanse leider dat het pact 'eindeloze mogelijkheden' zou bieden voor schone energie, schone elektriciteit en het leggen van kabels om gemeenschappen met elkaar te verbinden.

Premier Narendra Modi, gastheer van de top India zei: "Nu we vandaag aan zo’n groot connectiviteitsinitiatief beginnen, zaaien we de zaden voor toekomstige generaties om groter te dromen."

"Het verbeteren van de connectiviteit met alle regio’s is een topprioriteit geweest voor India", zegt Modi via een vertaler. "Wij geloven dat connectiviteit een middel is om niet alleen de onderlinge handel tussen verschillende landen te vergroten, maar ook het wederzijds vertrouwen te vergroten."

'Gamechanger'
Katrina Yu van Al Jazeera zegt dat ambtenaren in de hoofdstad New Delhi de deal begroeten als een 'game-changer'.

"Ze zeggen dat het een economische corridor is die is ontworpen om India, het Midden-Oosten en Europa met elkaar te verbinden. Het zal bestaan uit spoorlijnen en scheepvaartlijnen die door de VAE, Saudi-Arabië, Jordanië en Israël zullen lopen", zei Yu.

"Details zijn op dit moment vrij schaars. Maar Amerikaanse en Europese functionarissen die bij die aankondiging aanwezig waren, noemden het een 'keerpunt' en historisch. Ze zeiden dat het de handelstijd tussen India en Europa met 40 procent zou verkorten", voegde ze eraan toe.

Yu zei dat Beijing niet aanwezig was tijdens de aankondiging van de deal.

"Opvallend afwezig in deze aankondiging was China. Het lijkt erop dat dit een duidelijk plan is om te wedijveren met het enorme Chinese Belt and Road-infrastructuurinitiatief dat in 2013 werd aangekondigd en dat is ontworpen om Azië, Afrika en Europa met elkaar te verbinden. Het lijkt er dus op dat dit echt een tegengewichtplan is", voegde Yu eraan toe.

Al Ekhbariya TV uit Saudi-Arabië citeerde kroonprins Mohammed bin Salman die tijdens de top zei dat het nieuwe project pijpleidingen voor elektriciteit, waterstof en spoorwegen zou omvatten en zou bijdragen aan de internationale energieveiligheid.

De deal zal de lage- en middeninkomenslanden in de regio ten goede komen en een cruciale rol voor het Midden-Oosten in de mondiale handel mogelijk maken, vertelde Jon Finer, de Amerikaanse plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur, aan verslaggevers op de jaarlijkse top van het blok in New Delhi.

Het heeft tot doel landen uit het Midden-Oosten per spoor met elkaar te verbinden en ze via havens met India te verbinden, waardoor de stroom van energie en handel van de Golf naar Europa wordt bevorderd, zo hebben Amerikaanse functionarissen gezegd, door de transporttijden, de kosten en het brandstofverbruik te verminderen.

Er zou een memorandum van overeenstemming voor de deal worden ondertekend door de Europese Unie, India, Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, de VS en andere G20-partners.

"Het koppelen van deze belangrijke regio’s is volgens ons een enorme kans", aldus Finer.

Er waren geen directe details over de waarde van de deal beschikbaar.

Radha Kumar, een onafhankelijke analist, zei dat het een "prachtig initiatief" is dat een alternatief zal bieden voor het Chinese Belt and Road Initiative. "De macht van China neemt zo snel toe dat veel landen de behoefte aan verandering voelen", vertelde ze aan Al Jazeera vanuit New Delhi.

Maar ze voegde eraan toe dat het nieuwe project niet noodzakelijkerwijs het Chinese mondiale infrastructuurproject, dat zijn eigen onafhankelijke bestaan heeft, zou ondermijnen.

"India maakte geen deel uit van het Belt and Road Initiative, dus dit initiatief biedt connectiviteit met India."

Deze stap kwam te midden van Amerikaanse inspanningen voor een bredere diplomatieke overeenkomst in het Midden-Oosten, waardoor Saudi-Arabië Israël zou erkennen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May