G20-top vermijdt veroordelen Rusland voor oorlog in Oekraïne
09 Sep, 16:23
foto
Wereldleiders zijn dit weekend te gast in New Delhi voor het bijwonen van de G20-top. (Getty Images)


De Groep van 20 heeft zaterdag op een top een consensusverklaring aangenomen die vermeed Rusland te veroordelen voor de oorlog in Oekraïne, maar alle staten opriep geen geweld te gebruiken om grondgebied te veroveren.

De Indiase premier Narendra Modi maakte bekend dat de Leidersverklaring was aangenomen op de eerste dag van de G20-top van het weekend in New Delhi. "Dankzij het harde werk van alle teams hebben we consensus bereikt over de verklaring van de G20-leiderstop. Ik kondig de aanneming van deze verklaring aan", zei Modi tegen de leiders, onder wie de Amerikaanse president Joe Biden en de staatshoofden en regeringsleiders. over de wereld.

De consensus kwam als een verrassing, aangezien de G20 diep verdeeld is over de oorlog in Oekraïne, waarbij westerse landen eerder aandrongen op een krachtige veroordeling van Rusland in de Leaders' Declaration, terwijl anderen een focus op bredere economische kwesties eisten.

"Wij roepen alle staten op om de beginselen van het internationaal recht hoog te houden, inclusief territoriale integriteit en soevereiniteit, het internationaal humanitair recht en het multilaterale systeem dat vrede en stabiliteit waarborgt", aldus de verklaring.

"Wij verwelkomen alle relevante en constructieve initiatieven die een alomvattende, rechtvaardige en duurzame vrede in Oekraïne ondersteunen. Het gebruik of de dreiging van het gebruik van kernwapens is ontoelaatbaar", voegde de verklaring eraan toe.

Het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de verklaring "niets was om trots op te zijn", eraan toevoegend dat een Oekraïense aanwezigheid de deelnemers een beter begrip van de situatie zou hebben gegeven.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz zei echter dat de verklaring een duidelijk standpunt demonstreerde over de Russische invasie van Oekraïne door te zeggen dat de territoriale integriteit van landen niet met geweld in twijfel kan worden getrokken.

De Britse premier Rishi Sunak zei dat de verklaring "zeer krachtige taal bevatte over de illegale oorlog van Rusland in Oekraïne".

"Ik denk dat dit een goed en sterk resultaat is."

Er kwam geen onmiddellijke reactie van Rusland, dat wordt vertegenwoordigd door minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov. Hij had gezegd dat hij de slotverklaring zou blokkeren, tenzij deze het standpunt van Moskou over Oekraïne en andere crises zou weerspiegelen.

De Russische invasie in Oekraïne in 2022 heeft tienduizenden doden, miljoenen ontheemden en economische onrust over de hele wereld veroorzaakt. Moskou ontkent wreedheden te hebben begaan tijdens het conflict, dat het een "speciale operatie" noemt om Oekraïne te "demilitariseren".

De verklaring riep ook op tot de implementatie van het Zwarte Zee-initiatief voor de veilige stroom van graan, voedsel en kunstmest uit Oekraïne en Rusland. Moskou trok zich in juli terug uit het akkoord vanwege wat het noemde een onvermogen om te voldoen aan zijn eisen om een parallelle overeenkomst in te voeren die de regels voor zijn eigen voedsel- en kunstmestexport zou versoepelen.

China steunt zegt India
De Indiase minister van Buitenlandse Zaken, Subrahmanyam Jaishankar, zei dat China, de belangrijkste bondgenoot van Rusland, de uitkomst steunde. "Er speelden verschillende standpunten en belangen, maar we konden over alle kwesties overeenstemming bereiken", vertelde hij op een persconferentie.

De uiteenlopende opvattingen over de oorlog hadden tot dusver dit jaar tijdens ministeriële bijeenkomsten tijdens het Indiase G20-voorzitterschap tot nu toe een akkoord over zelfs maar één communiqué verhinderd.

De Indiase sherpa, de landvertegenwoordiger bij de G20, zei dat het gastland "zeer nauw" samenwerkte met Brazilië, Zuid-Afrika en Indonesië om een consensus te bereiken over de taal over de oorlog in Oekraïne in het topdocument.

In de verklaring stond ook dat de groep ermee instemde de schuldenkwetsbaarheden in lage- en middeninkomenslanden "op een effectieve, alomvattende en systematische manier" aan te pakken, maar geen nieuw actieplan opstelde.

Het zei dat landen beloofden de multilaterale ontwikkelingsbanken te versterken en te hervormen, terwijl het het voorstel voor strengere regulering van cryptocurrencies accepteerde.

Het was het er ook over eens dat de wereld jaarlijks in totaal 4 biljoen dollar aan goedkope financiering nodig heeft voor de energietransitie, met een hoog aandeel hernieuwbare energiebronnen in de primaire energiemix.

De verklaring riep op tot het versnellen van de inspanningen in de richting van een "afbouw van de onverminderde steenkoolenergie", maar zei dat dit moest gebeuren "in overeenstemming met de nationale omstandigheden en met erkenning van de noodzaak van steun voor rechtvaardige transities".

Delhi gesloten voor top

Aan het begin van de dag werden Biden en andere leiders door verlaten straten naar een nieuw schelpvormig congrescentrum van US$ 300 miljoen gereden. Het centrum heet  Bharat Mandapam en staat tegenover een 16e-eeuws stenen fort.

Veel bedrijven, kantoren en scholen in de stad zijn gesloten en het verkeer is beperkt als onderdeel van veiligheidsmaatregelen om een soepel verloop van de meest krachtige bijeenkomst van het land te garanderen.

Modi opende de bijeenkomst door de leden op te roepen een einde te maken aan een 'mondiaal vertrouwenstekort' en kondigde aan dat het blok permanent lidmaatschap aan de Afrikaanse Unie zou verlenen in een poging deze representatiever te maken.

Ondanks het compromis over de Leidersverklaring werd verwacht dat de top gedomineerd zou worden door het Westen en zijn bondgenoten. De Chinese president Xi Jinping slaat de bijeenkomst over en heeft in plaats daarvan premier Li Qiang gestuurd, terwijl ook de Russische Vladimir Putin afwezig was.

Onder meer Biden, Scholz, Sunak, de Franse president Emmanuel Macron, de Saudische kroonprins Mohammed Bin Salman en de Japanse Fumio Kishida zijn aanwezig.

"Het is de taak van de Chinese regering om uit te leggen" waarom haar leider wel of niet zou deelnemen, zei Jon Finer, de Amerikaanse plaatsvervangend nationaal veiligheidsadviseur, tegen verslaggevers in Delhi.

Biden zei zaterdag: "Het zou leuk zijn om hem hier te hebben, maar de top verloopt goed."

Finer zei dat er gespeculeerd wordt dat China "de G20 opgeeft" ten gunste van groeperingen als de BRICS, waar het land dominant is.

De BRICS omvat Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika. De leden hebben ermee ingestemd nog eens zes leden toe te voegen – Saudi-Arabië, Iran, Ethiopië, Egypte, Argentinië en de Verenigde Arabische Emiraten – waarmee zij hun inspanningen versnellen om een wereldorde te herschikken die zij als verouderd zien.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May