De G-20 summit in Nieuw Delhi
09 Sep, 10:15
foto


Met als thema One Earth, One Family, One Future begint dit weekeinde in India de jaarlijkse G-20-top, waar de balans zal worden opgemaakt van de prestaties van India als voorzitter van dit machtige, mondiale economische forum. India heeft de voorzitterspositie met succes gebruikt, want volgens Informatie minister Anurag Thakur heeft het land meer dan 200 bijeenkomsten georganiseerd in meer dan 60 steden, sedert  India het voorzitterschap overnam van Indonesië in 2022.
Maar de grootste uitdaging wacht op de 9-10 september top, waar New Delhi zal proberen verdeelde leden naar een consensus te leiden die tot nu toe ongrijpbaar is gebleken.

Onder premier Narendra Modi probeert India te bewijzen dat het kan schitteren op het wereldtoneel, door zich te verzetten tegen kritiek – zowel buitenlandse als binnenlandse, met name, de toenemende onverdraagzaamheid jegens religieuze minderheden. India wil ook zijn groeiende mondiale voetafdruk benutten om als brug te dienen tussen rijke economieën en het mondiale zuiden. De G-20 is een ideaal platform en New Delhi heeft een aantal van de meest dringende uitdagingen van het mondiale zuiden – voedselonzekerheid, klimaatverandering, schulden bovenaan de agenda van de G-20-vergaderingen gezet.
 
In januari 2023 was New Delhi de gastheer van de Voice of the Global South Summit, waarin de perspectieven van verschillende regeringen werden opgenomen en er werd opgeroepen om  de Afrikaanse Unie tot lid te maken van de G-20. Natuurlijk beschouwt India zijn G-20-voorzitterschap ook als een public relations instrument om zijn mondiale invloed te projecteren, maar ook om de aandacht af te leiden van de binnenlandse problemen.

In mei dit jaar organiseerde het land een toerisme-top van de G-20 landen in het betwiste Kashmir, met als doel een gevoel van normaliteit in de regio over te brengen, ondanks staatsrepressie. Kashmir is tegenwoordig de meest gemilitariseerde regio in de wereld. Maar de Kashmir-top bleek geen succes, want verschillende leden van de G-20 bleven uit protest weg, onder meer,  vanwege het etnische geweld, met name, in de noordoostelijke deelstaat Manipur.

Het echte succes van het G-20-voorzitterschap in New Delhi, dat in december afloopt, zal worden beoordeeld aan de hand van de uitkomst van de top dit weekend en de vraag is of deze een gezamenlijke verklaring van de leden zal opleveren. India is trots op zijn diplomatiek en politiek vermogen om de betrekkingen met rivaliserende staten, zoals de Verenigde Staten en Rusland, goed te beheren. Maar nu de G-20 kraakt onder het gewicht van de concurrentie tussen de grote mogendheden, zal het een hele moeilijke opgave zijn om alle G-20-leden een verklaring te laten ondertekenen.

Frankrijk heeft al laten weten dat het op de top geen document zal ondertekenen waarin de Russische invasie van Oekraïne niet wordt veroordeeld, terwijl Rusland een document dat dat wel doet, niet zal onderschrijven. De afwezigheid van de Russische president Vladimir Poetin en de Chinese president Xi Jinping zal de kansen op consensus nog kleiner maken, want hun vervangers ontberen het gezag en de autoriteit om dergelijke compromissen of concessies te doen. Van belang is op te merken dat geen enkele belangrijke bijeenkomst van de G-20 onder leiding van India, tot consensus heeft geleid.

India's beste hoop voor de top is een gezamenlijke verklaring die samenvalt rond minder controversiële onderwerpen – zoals het ondersteunen van het lidmaatschap van de Afrikaanse Unie, het vraagstuk om de mondiale voedselzekerheid te versterken en het onderschrijven van de verspreiding van schone-energietechnologieën.
Het worstcase scenario – het onvermogen om een gezamenlijke verklaring te bereiken zou een klap zijn voor India, en vooral voor Modi, die veel politiek kapitaal heeft geïnvesteerd in het Indiase presidentschap van de G-20.
De gelijkenis van de premier en het symbool van de heersende Bharatiya Janata-Partij, de lotusbloem, hebben de publiciteit van de G-20 in India niet echt gesierd, omdat de  G-20  top te sterk wordt gekoppeld aan Modi’s eigen persoonlijk merk. Er staat veel op het het spel voor India en Modi; falen is in feite geen optie, maar succes zal niet gemakkelijk zijn.

Vertaling en bewerking

Rudie Alihusain

Bronnen:
 Michael Kugelman; Will India’s G-20 summit succeed, South Asia Brief, 6 september 2023
“Onder Modi maken steeds meer Indiërs zich zorgen over de democratie”, NOS Nieuws 7 april 2023
Delhi G20: Who’s in, who’s out, and our divided world, Al Jazeera, 8 september 2023

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May