India: Markten en scholen dicht, Delhi op slot voor G20
08 Sep, 20:52
foto
India is gastheer van de G20-top die dit weekend in New Delhi wordt gehouden. (Foto: Reuters)


Het centrale zaken- en regeringsdistrict van New Delhi kwam vrijdag tot stilstand met gesloten markten en scholen en beperkt verkeer. Tienduizenden veiligheidspersoneel verspreidden zich in de stad voor de weekendtop van de G20-landen.

De officiële sluiting werd donderdag om middernacht van kracht, waarbij de leiders van de groep vanaf vanochtend, vrijdag, zouden arriveren voor de meest krachtige mondiale bijeenkomst, georganiseerd door India.

Onder de aanwezigen zijn onder meer de Amerikaanse president Joe Biden, de Duitse bondskanselier Olaf Scholz, de Franse president Emmanuel Macron, de Saudische Mohammed Bin Salman en de Japanse Fumio Kishida.

Vrijdag was het centrum van de normaal zo drukke en verstikte stad met 20 miljoen inwoners verlaten, met slechts een straaltje voertuigen en tientallen gewapende veiligheidspersoneel langs de hoofdstraten, zeiden getuigen van Reuters.

Bijna 130.000 politie- en paramilitair veiligheidspersoneel zijn verspreid over de stad ingezet, vooral in het district New Delhi, waarbij de luchtmacht dekking biedt tegen bedreigingen vanuit de lucht.

Het stadsbestuur heeft ook sloppenwijken in de buurt van de toplocatie gesloopt, geprobeerd apen weg te jagen en heeft zwerfhonden uit het gebied verwijderd.

Winkels en restaurants werden gesloten in het belangrijkste winkelgebied uit het koloniale tijdperk Connaught Place, evenals in de populaire Khan-markt. Winkeliers hebben tegen lokale kranten gezegd dat ze ongeveer 4 miljard roepies ($48 miljoen) zouden verliezen als gevolg van de driedaagse sluiting.

"Het is heel normaal dat bezoekende hoogwaardigheidsbekleders een bezienswaardigheid in de stad als Khan Market bezoeken", zegt Sanjeev Mehra, voorzitter van de Khan Market Traders Association. "Voor G20-afgevaardigden waren we souvenirs aan het voorbereiden, maar de regering heeft ons gevraagd onze winkels te sluiten. We hebben besloten om aan het verzoek van de regering te voldoen, maar voor een groeiende economie zou het leuk geweest zijn om de bedrijfsvoering normaal te laten verlopen."

'Zoek vergiffenis'
De leiders en hun teams verblijven in luxe hotels in en rond het hart van de stad en de bijeenkomst wordt gehouden op een nieuw gebouwde locatie aan de overkant van het Hooggerechtshof van het land.

Vorige week had premier Narendra Modi een beroep gedaan op de inwoners van Delhi om het mogelijke ongemak als gevolg van de beperkingen op de top te verdragen. "Terwijl het hele land gastheer is, zal Delhi de maximale verantwoordelijkheid dragen" voor de G20-top, zei Modi.

"Als er zoveel gasten van over de hele wereld komen, leidt dat tot enig ongemak... Ik vraag de inwoners van Delhi om vergeving voor het probleem waarmee ze te maken zullen krijgen."

De autoriteiten hebben aangekondigd dat een groot deel van de stad open is, terwijl de politie van Delhi herhaaldelijk op sociale mediaplatforms berichten dat "slechts een klein deel van het NDMC-gebied beperkingen zal hebben", verwijzend naar de New Delhi Municipal Corporation.

Kantoren en scholen hier zijn gevraagd te sluiten, evenals winkels en kleine bedrijven. Taxi’s en bussen zijn in dit deel van de stad niet toegestaan.

Zelfs app-gebaseerde taxi- en voedselbezorgdiensten zijn uitgesloten. Degenen die via deze gebieden het treinstation of de luchthaven willen bereiken, moeten kaartjes overleggen om er doorheen te mogen.

In de bazaars van de oude stad was het niet duidelijk of de beperkingen daar zouden worden uitgebreid. Veel winkels waren vrijdag gesloten.

Yashowarthan Aggarwal, een 37-jarige winkeleigenaar in Dariba Kalan, een straat die bekend staat om zijn juwelierszaken, zei dat de autoriteiten moeten toestaan dat het gebied open blijft. "De toeristen die voor de G20 naar Delhi komen, moeten naar onze winkels kijken en iets kopen. Als ze gewoon komen kijken en zien dat alles gesloten is, is er niets goeds aan", zei hij.

Krantenadvertenties die de politie van Delhi elke dag publiceert met verkeersadviezen en routekaarten voor het grote publiek, zeggen: "India is er trots op gastheer te zijn van de 18e G-20-top".

Onderaan is een Sanskriet gezegde toegevoegd: "Atithi Devo Bhava" of de gast is God.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May