Cuba: Zeventien gearresteerd voor mensenhandel
08 Sep, 12:02
foto
Cubaanse autoriteiten hebben ronselaars gearresteerd die jonge Cubanen rekruteerden voor het Russische leger. (Foto: Reuters)


De Cubaanse autoriteiten zeiden dat ze zeventien mensen hadden gearresteerd op beschuldiging van een bende mensenhandelaren die naar verluidt jonge Cubaanse mannen had gelokt om in het Russische leger te dienen tijdens het conflict in Oekraïne.

Cuba maakte eerder deze week bekend dat de autoriteiten eraan werken om het netwerk, dat naar eigen zeggen zowel op Cubaans grondgebied als in Rusland opereerde, te 'neutraliseren en ontmantelen'.

"Als resultaat van het onderzoek zijn tot nu toe zeventien mensen gearresteerd, onder wie de lokale organisator van deze activiteiten", zei Cesar Rodriguez, kolonel bij het Cubaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, donderdag laat in een tv-programma.

Rodriguez noemde geen van degenen die beschuldigd werden van deelname aan de ring, maar zei dat de leider van de groep afhankelijk was van twee mensen die op het eiland woonden om Cubanen te rekruteren om namens Rusland in Oekraïne te vechten.

Aanklager Jose Luis Reyes zei dat degenen die betrokken zijn bij het schandaal kunnen worden gestraft met maximaal dertig jaar gevangenisstraf, levenslange gevangenisstraf of de doodstraf, afhankelijk van de ernst en het soort misdaden, die variëren van mensenhandel, vechten als huursoldaat en vijandig gedrag tegen een vreemde staat.

Rusland, dat sterke politieke banden onderhoudt met het door de communisten gerunde Cuba, is lange tijd een belangrijke bestemming geweest voor Cubaanse migranten die aan de economische stagnatie in eigen land wilden ontsnappen.

De Russische president Vladimir Putin ondertekende vorig jaar een decreet waardoor buitenlanders die zich aanmelden voor dienst in het Russische leger het staatsburgerschap kunnen verkrijgen via een versnelde procedure.

Cuba zegt dat het geen deel heeft aan de oorlog in Oekraïne, en dat het het gebruik van zijn burgers als huurlingen afwijst.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May