Landbouwcoöperaties krijgen training capaciteitsversterking
08 Sep, 17:09
foto
Erick Zeballos, vertegenwoordiger van SAMAP en LVV minister Parmanand Sewdien tijdens de opening van de training. (Foto: CDS)


Ruim 30 landbouwcoöperaties uit alle 10 districten hebben een intensieve training gevolgd over het uitvoeren van een capaciteitsversterkingsprogramma. Het programma heeft als doel de organisatie-, operationele en managementcapaciteiten van agro coöperaties te versterken. Het trainingsprogramma, dat in juni 2023 van start ging, begon met een zelfbeoordelingsonderzoek bij de cooperaties en de leden, middels een vragenlijst, om gebieden en onderwerpen te identificeren waar de coöperaties verbeteringen kunnen aanbrengen.

Het Suriname Agriculture Market Access Project (SAMAP) heeft in samenwerking met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) dit project uitgevoerd. Meer dan 40 agro-coöperaties namen landelijk deel aan het onderzoek. Om te voldoen aan de behoeften en realiteit van Suriname, werden de trainingsmethoden van ILO aangepast. De aftrap van de training vond donderdag plaats in Paramaribo en zal worden gevolgd door vergelijkbare sessies in Nickerie en Marowijne gedurende September 2023. Begeleidings-sessies zullen in oktober 2023 aan de deelnemende coöperaties worden gegeven om de voornoemde training aan te vullen, meldt de Communicatiedienst Suriname.

Minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) benadrukte in zijn openingstoespraak het belang van coöperaties voor de productiviteit in rurale gebieden en de samenwerking tussen belanghebbenden. Hij wees op de noodzaak van verdere training, coaching en begeleiding om de samenwerking tussen producenten en verwerkers te verbeteren en de markttoegang voor hun producten te vergroten. Stafleden van de ministeries LVV, Regionale Ontwikkeling en Sport en Arbeid participeren mee aan de trainingen ter waarborging van de duurzaamheid van deze interventie en voor de institutionele versterking in deze overheidsinstanties, verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de agrarische sector in Suriname.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May