Lee wordt naar verwachting 'extreem gevaarlijke' orkaan
07 Sep, 04:53
foto
Het pad dat tropische storm Lee waarschijnlijk zal gaan volgen.


Tropische storm Lee zal naar verwachting dit weekend uitgroeien tot een uiterst gevaarlijke orkaan van categorie vier. De storm heeft zich boven de Atlantische Oceaan gevormd en zal waarschijnlijk woensdagnacht de status van orkaan bereiken, aldus het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Het zei dat het te vroeg was om de potentiële impact ervan te bepalen en of het in de VS aan land zal komen. "Er wordt voorspeld dat Lee een grote orkaan zal worden... en gevolgen zou kunnen hebben voor de Benedenwindse Eilanden", aldus het NHC.

"Hoewel het nog te vroeg is om de locatie en omvang van deze mogelijke gevolgen te bepalen, moeten belangen op dit gebied de voortgang van Lee in de gaten houden", zei het.

Er wordt voorspeld dat de wind uit Lee later deze week een snelheid van 233 kilometer per uur zal bereiken, wat de orkaan tot een categorie vier-orkaan zou maken.

Het NHC omschrijft deze categorie als "groot" en zegt dat als een orkaan van deze omvang aan land komt, "catastrofale schade zal optreden".

Het komt slechts enkele dagen nadat de orkaan Idalia aan land kwam in Florida, waar zij huizen verwoestte en elektriciteitskabels omver wierp, voordat hij Georgia binnenstormde en zwaar weer naar de Carolinas bracht. In Georgia waren er dagenlang grote stroomstoringen, waarbij meer dan 200.000 mensen werden getroffen.

Half september wordt beschouwd als de piek van het orkaanseizoen, dat eindigt op 30 november.

Het Atlantische orkaanseizoen 2023 zal naar verwachting actiever zijn dan gemiddeld, waarbij de piek van het seizoen nog over een week zal plaatsvinden.

De impact van de klimaatverandering op de frequentie van tropische stormen is nog steeds onduidelijk, maar de hogere oppervlaktetemperaturen van het zeewater verwarmen de lucht erboven en maken meer energie beschikbaar om orkanen aan te drijven. Als gevolg hiervan zullen ze waarschijnlijk intenser zijn bij extremere regenval.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May