Ondanks heftige kritiek 'gokwetten' aangenomen
06 Sep, 00:00
foto
De wetten die te maken hebben met kansspelen zijn na heftige debatten uiteindelijk toch goedgekeurd. Zelfs Assembleeleden van de VHP die heftige kritiek hadden, hebben niet tegen gestemd.


Hoewel Assembleeleden lijnrecht tegenover elkaar stonden en zeer ontevreden zijn met de beantwoording van vragen door de regering, zijn alle drie wetten die te maken hebben met kansspelen dinsdagavond aangenomen. De VHP, ABOP en de BEP hebben voor de wetten gestemd. De NDP heeft deels vóór, drie leden hebben tegengestemd en de rest heeft zich onthouden. Ondanks heftige kritiek heeft Patricia Etnel (NPS) de zaal vóór stemming verlaten en niet tegengestemd.

Nisha Jhakry (VHP) die vrij emotioneel was in haar betogen en interrupties stemde uiteindelijk toch voor omdat ze voor ordening is van de goksector. Niets doen is volgens haar erger. Partijgenoot Mahinder Jogi die stelde dat het kwaad een wettige status krijgt met de wetswijziging en een beroep deed op mensen hun geweten, besloot niet tegen te stemmen, maar de zaal te verlaten. Dit uit respect voor de president die de wetten heeft ingediend en om te voorkomen dat Suriname wordt geblacklist door de Caribbean Financial Action Task Force (CFATF).  

De Loterijwet is met algemene 29 stemmen aangenomen. De Wet Toezicht en Controle Kansspelen is gepasseerd met 30 stemmen vóór en 1 tegen (Ebu Jones/NDP). De veel besproken Casinowet (Hazardspelen) is erdoor gekomen met 28 stemmen vóór en 2 onthoudingen (Ebu Jones en Ann Sadi (beiden NDP). Kishan Ramsukul die heftige kritiek geleverd heeft op deze wet, heeft zich onthouden van stemmen door de zaal te verlaten. Het is  in De Nationale Assemblee slechts mogelijk om vóór of tegen te stemmen.

Asis Gajadien, voorzitter van de commissie van rapporteurs, voerde aan dat ordening van de sector nodig is. Deze wetten moesten worden aangepast op basis van een van de aanbevelingen van de CFATF. De regulering is noodzakelijk om witwassen en terrorisme financiering tegen te gaan. De meeste Assembleeleden die kritiek hebben op de wetten, voerden aan dat de geldstromen toch niet duidelijk zijn geworden. De gokverslaving en gezinsontwrichting nemen ernstige vormen aan. Diverse zaken moesten beter worden afgetimmerd, dat is nu niet gebeurd. Op cruciale vragen is de regering niet ingegaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May