Santokhi wil snel ingrijpen in Haïti om tij te keren
06 Sep, 04:50
foto
President Chan Santokhi tijdens een Zoommeeting van regeringsleiders en staatshoofden van de Caricom.


"We zijn elke dag hulpeloos getuige van hoe steeds meer wreedheden door bendes worden begaan in Haïti. Als Caricom-lidstaten kunnen we niet doorgaan met business as usual. We moeten handelen, en snel. Daarom is internationale steun urgent en van cruciaal belang”. Dit zei president Chan Santokhi tijden een Zoommeeting van staatshoofden en regeringsleiders van Caricom. Hij heeft opgeroepen tot een snelle interventie in Haïti.

De president merkt op dat er willekeurige aanvallen worden gepleegd op vrouwen, mannen en kinderen, inclusief seksueel en gender gerelateerd geweld, grootschalige ontvoeringen, afpersing en andere vormen van intimidatie. De aanvallen hebben al gevolgen gehad voor de voedselveiligheid, humanitaire hulp en de toegang tot basisvoorzieningen.

Hoewel er inspanningen zijn van de regio en de internationale gemeenschap om Haïti te helpen, is de situatie volgens president Santokhi uiterst complex, en wordt het met het uur ingewikkelder. Hij meent daarom dat suggesties van de Keniaanse regering ook ondersteund moeten worden. Het Afrikaanse land is namelijk bereid een multinationale troepenmacht van 1.000 man naar Haïti te sturen. Dergelijke gebaren moeten volgens de president aangegrepen worden om een einde te brengen aan het geweld, meldt de Communicatiedienst Suriname.

De situatie is wel slecht in Haïti, maar deze is nog steeds onder controle te krijgen, meent Santokhi. “Vooral met de steun van enkele Caricom-lidstaten, zoals de Bahama's, Jamaica en Trinidad, die ook hun wens hebben geuit om te helpen.” Het staatshoofd spreekt in deze ook de steun van Suriname uit aan alle landen, die zich inspannen voor herstel. Hij zegt dat de Haïtianen beter verdienen. Hij roept hen op bij elkaar te komen en politieke wil te tonen om concrete actie te bevorderen.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May