Huidige regering faciliteert grondroof
05 Sep, 05:17
foto


Vanaf het begin van deze regeerperiode viert grondroof hoogtij. De klachten lopen nu de spuigaten uit. Daarvoor is niet alleen de regerende geel-zwarte partij, die de scepter zwaait over het ministerie van GBB verantwoordelijk, maar ook de oranje partij, die het ministerie op diverse manieren onder haar beheer heeft willen krijgen. De belangenoorlog tussen deze twee regerende coalitiepartijen heeft gemaakt dat het volksbelang is verwaarloosd. In de mist van wanbeleid, enge behartiging van partij- en persoonlijke belangen van prominenten, is grondroof gaan bloeien.

Het volk is niet vergeten dat ter behartiging van de eigen partijbelangen, de president op 26 september 2020 de commissie Grondconversie en Herziening grondbeleid voor 6 maanden had benoemd. Wat deze commissie van het werk heeft gebakken, is niet bekend. Echter hebben diverse maatschappelijke organisaties laten weten tegen grondconversie te zijn, vooral in de vorm waarin de partij van de president het wil doordrukken. De instelling van de commissie heeft in elk geval geen millimeter tot verbetering van het grondbeleid geleid.

De klachten bleven binnenkomen. Vooral de accommodatie van politieke prominenten van de geel-zwarte partij in het Sabakuproject heeft heel wat kwaadbloed gezet bij de oranje partij. De malversaties bij het Kronenburg project hebben de zaak alleen erger gemaakt.

De president stelde op 13 december 2022 een Meldpunt Grondproblemen in. Hij sprak bij de instelling van dit Meldpunt over een belangrijke stap in het ordenen, maar vooral oplossen van de grondproblematiek. Echter zijn de grondproblemen sindsdien alleen toegenomen.

Op diverse momenten heeft de president via deze instrumenten geprobeerd om het grondbeleid naar zich toe te trekken en een modus te vinden om enge partijbelangen te behartigen. Zou de president het menen met het land dan zouden er wel degelijk wat maatregelen getroffen kunnen worden.

De president heeft echter niets kunnen betekenen, omdat ook de belangen van zijn partij zijn behartigd.  Ook  zijn rechtstreekse opdrachten die door de president aan de minister zijn gegeven, uitgevoerd. Toen in De Nationale Assemblee, het verlenen en verlengen van concessierechten, tegen het Kalina en Lokono vonnis werd behandeld, heeft de minister van GBB in niet mis te verstane woorden aangegeven dat zij opdrachten  van de president heeft uitgevoerd. Met betrekking tot deze uitlatingen van de minister, heeft de president nooit met geen woord gerept.

Ook de inheemsen hebben petities ingediend. Zij hebben ook geprotesteerd tegen het vernietigend wanbeleid van deze regering, dat hun leef- en werkgebied in gevaar brengt en hun bestaan bedreigt. De president heeft nooit enige verklaring doen uitgaan dat de verleende concessie-vergunningen zullen worden ingetrokken. De belangenbehartiging van deze groep schijnt niet voor te komen op de lijst van de partij van de president.

Recent hebben weer een aantal burgers een petitie tegen grondroof bij DNA ingediend. De president heeft op basis van die indiening, de minister ontboden. Hij heeft op een vergadering te Peprepin aangegeven middels presidentieel besluit in te grijpen. Echter lost dit het fundamenteel probleem van grondroof niet op.

Trouwens, hoe onbehoorlijk is het niet wanneer een president kennis draagt over grondroof, ingrijpt middels een presidentieel besluit, maar niet één maatregel tegen de leidinggevende op het ministerie treft. Het is toch beschamend. De minister draagt wel de verantwoordelijkheid over het beleid op het ministerie, maar de president draagt de verantwoordelijkheid van het regeerbeleid. Het grondbeleid maakt deel uit van het regeerbeleid, derhalve is de president en daarmee de regering verantwoordelijk voor de corruptie en grondroof op dit ministerie.

Het is ook zeer ongeloofwaardig wanneer de president aangeeft de stukken van grondroof door te geleiden naar de procureur-generaal, terwijl de procureur-generaal in een schrijven naar een lid van DNA recent heeft aangegeven op een stuk te zitten wachten om het Sabakuproject-schandaal verder te kunnen onderzoeken. Hoe tegenstrijdig zijn de handelingen van de president niet. Hij heeft wel tijd om een presidentieel besluit uit te vaardigen, maar geen tijd om het stuk dat de procureur-generaal nodig heeft voor een strafrechtelijk onderzoek, op te sturen.

Ook valt op dat de president zeer selectief uitkomt over het grondbeleid. Waarom heeft hij niets opgemerkt toen de vicepresident op een persconferentie aangaf dat er meer dan 400 rechtszaken lopen tegen het ministerie van GBB. Heeft die informatie geen belletje doen rinkelen bij de president, die vlak naast de vicepresident zat?

Bij de behandeling van het staatsbesluit ‘Uitgeven domeingrond in eigendom aan vreemde mogendheden’ heeft de Staatsraad negatief geadviseerd. Ondanks dit advies heeft de president dit staatsbesluit afgekondigd en een vreemde mogendheid grond in eigendom gegeven. Hoeveel respect heeft de president voor het advies van de meerderheid?
Nagenoeg kan gesteld worden dat alvorens de president verwijten maakt richting haar coalitiepartner, hij eerst aan zelfreflectie moet doen. De  regering is één en ondeelbaar, derhalve is zij verantwoordelijk voor de grondroof praktijken en het wanbeleid op het ministerie van GBB. De executieve macht berust bij de president. Geen maatregelen treffen wil zeggen: meewerken en faciliteren.

Amzad Abdoel
Gewezen DNA-lid (NDP)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May