Wetten gokindustrie voor afronding in DNA vandaag
04 Sep, 00:00
foto
De Nationale Assemblee wil deze drie wetten die te maken hebben met de gokindustrie, vandaag afronden. Het debat is enige tijd gaande en is heftig.


Het is een race tegen de klok voor De Nationale Assemblee die na dinsdag verlaat op reces gaat. De drie wetten die te maken hebben met de gokindustrie moeten worden aangenomen. De Aanbestedingswet moet in behandeling worden genomen. Die moet uiterlijk oktober in kannen en kruiken zijn. De wetten die met gokken te maken hebben, houden verband met een van de aanbevelingen van de Caribbean Financial Action  Task Force (CFATF). Suriname dient maatregelen te treffen om terrorismefinanciering en witwassen tegen te gaan. Daarvoor zijn er stringente regels nodig. 

VHP-fractieleider Asis Gajadien die commissievoorzitter is van de kansspelen en samen met fractiegenoot Chuanrui Wang mede initiatiefnemer is van de Aanbestedingswet, legt uit waarom deze wetten haast hebben. De wetten over de gokindustrie zijn enige tijd onder de hamer in De Nationale Assemblee. Er is heftige tegenstand, ook uit gelederen van de coalitie. Met name Mahinder Jogi (VHP) wil drastische maatregelen om de gokverslaving aan te pakken. Ook fractiegenoot Nisha Jhakry wees op de ernstige gevolgen van gezinsontwrichtring en ruzie binnen families.

Gajadien om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat diverse maatregelen genomen zijn om de samenleving te beschermen. Zo zijn de openingstijden van de bettingshops aangepast. Ze mogen nu pas om 14.00 uur open en sluiten om middernacht. "Dus mensen gaan niet gokken, in plaats van naar het werk te gaan. Ook is er rekening gehouden met de sluitingstijd van de scholen", merkt Gajadien op. Ook wordt het aantal retailers teruggebracht en ze mogen niet in de nabijheid zijn van onder andere sportfaciliteiten, scholen en gebedshuizen.

De wetten zorgen voor de verdere regulering van de gokindustrie, legt Gajadien uit. Om een casino te mogen runnen, moet de ondernemer minstens een drie sterren hotel hebben. Er moet beantwoord worden aan diverse eisen. Deze wetten moeten voldoen aan de aanbevelingen gedaan door de CFATF. Het ligt in de bedoeling dat de 'gokwetten' vandaag worden aangenomen.

Wat de Aanbestedingswet betreft, moest deze al enige tijd in orde worden gemaakt. Dit is een van de afspraken met het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het gaat niet om een 'prior action' maar de wet is belangrijk voor het bevorderen van ondernemerschap. Het streven is om de eerste ronde voor het parlement dinsdag achter de rug te hebben. Het gaat om een uitgebreide wet, waarbij het nodig is om diverse betrokkenen te raadplegen. Na de eerste ronde zal na gesprekken met onder andere het bedrijfsleven, de initiatiefwet verder worden aangepast.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May