Industriële hennep wordt nieuw agrarisch product in Suriname
02 Sep, 02:54
foto
Na een hele lange weg afgelegd te hebben, is de wet die de teelt en verwerking van industriële hennep mogelijk maakt, eensgezind goedgekeurd door De Nationale Assemblee.


Na vijf jaar discussie heeft De Nationale Assemblee vrijdag met 41 algemene stemmen groen licht gegeven om een belangrijk agrarisch product tot ontwikkeling te brengen. Indien aan de randvoorwaarden voldaan zijn, kan industriële hennep worden geteeld. Veel voorstellen van de Assembleeleden, ook van de oppositie, zijn overgenomen. Ook de voorzitter van de commissie van rapporteurs, Barkat Mohabali (VHP), heeft veel complimenten gekregen over zijn werkwijze. De wijze waarop deze wet is behandeld en aangepast, dient een voorbeeld te zijn.

De regering moet een Nationaal Instituut voor Industriële Hennepteelt opzetten. Dit instituut dat breed wordt samengesteld, moet zorgdragen voor de controle bij de hele kolom, van teelt tot het eindproduct. Ook moet het zorgdragen voor het testen van het THC-gehalte en certificering van de hennepzaden. Industriële hennep of een preparaat met een hoger THC gehalte dan 1%, mag nimmer geleverd of verkocht worden. Tevens mogen de geleverde of verkochte industriële hennep of preparaten met minder dan 1% THC, niet op zodanige wijze zijn samengesteld dat de THC gemakkelijk kan worden misbruikt of met eenvoudig toe te passen middelen kan worden teruggewonnen. In principe is het THC-gehalte 0,3% behalve als het gaat om industriële hennep.

De initiatiefnemers van deze wet zijn Asis Gajadien (VHP), Obed Kanapé (ABOP/PL) en Cedric van Samson (VHP). Gajadien benadrukte op een vraag dat vergunningen slechts verstrekt worden aan rechtspersonen en deze zijn niet overdraagbaar. De vergunning wordt voor tien jaar versterkt en kan met dezelfde periode worden verlengd. Het instituut moet controle uitoefenen op de naleving door de vergunninghouders, in het bijzonder op hun verrichtingen rond de teelt, de verwerking, de levering en de verkoop van de industriële hennep en de daaraan verbonden processen en procedures. Dit in overleg met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij.

Diverse Assembleeleden hebben de regering gevraagd om voortvarend te werken aan de Staatsbesluiten die nodig zijn om de wet operationeel te krijgen. Daarvan zal afhangen hoe snel dit nieuw agrarisch product kan worden ontwikkeld. Industriële hennep heeft veel voordelen waar grote vraag naar is in de wereld.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May