Btw wet ondanks heftige protesten gewijzigd
02 Sep, 00:56
foto
De oppositionele fracties in De Nationale Assemblee: NDP, NPS en BEP hebben tegen de wijziging van de btw-wet gestemd. De wet is aangenomen met 26 stemmen vóór.


Met een marginale meerderheid van 26 stemmen vóór en 12 tegen is de btw-wet vrijdag voor de derde keer in een jaar tijd gewijzigd door De Nationale Assemblee. De fracties van de NDP, NPS en BEP hebben principieel tegen de wetswijziging gestemd. Zij hebben aangevoerd dat deze wet het volk nog verder in de armoede zal dompelen. Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning en diverse coalitieleden stelden dat de wetswijziging nodig is om de economie verder gezond te kunnen maken.

De wijziging van de btw-wet is cruciaal voor een positieve beoordeling door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) medio september. Op technisch niveau is er overeenstemming bereikt tussen Suriname en de staf van de multilaterale instelling. Het bestuur moet echter een besluit nemen op basis van de voorwaarden die gesteld zijn of de derde tranche van US$ 53 miljoen wordt overgemaakt naar de Centrale Bank van Suriname. Met de aanname is het vrijwel zeker dat de beoordeling positief zal zijn. Door de wetswijziging moet er meer belasting binnenkomen.

Minister Raghoebarsing heeft op enkele principiële kritiekpunten zijn erewoord gegeven dat naar die zaken zal worden gekeken. Zo is ervoor gepleit om de governmenttake op brandstof (ongeveer SRD 3,50 per liter) terug te geven aan de samenleving. NDP-fractieleider Rabin Parmessar blijft erbij dat het om een illegale belasting gaat. Dit werd tegengesproken door Raghoebarsing. Hij heeft evenwel beloofd te zullen kijken of er iets weggehaald kan worden van de governmenttake zonder dat er andere problemen ontstaan. Er is kritiek geleverd dat de btw op brandstof van 5 naar 10% wordt verhoogd. Dit zal doorwerken naar diverse sectoren en iedereen zal het voelen.

Ook op elektriciteit komt er 5% btw. Benadrukt werd dat de regering enerzijds de subsidie afbouwt en tegelijkertijd het leven van de burgers nog meer verzwaard door ook nog btw te heffen. "Dit is een lelijke klap in het gezicht van het volk", betoogde Ronny Asabina, fractieleider van de BEP. Hij merkte op dat de regering de weg van de minste weerstand kiest en steeds in de portemonnee van de burgers gaat. Patricia Etnel (NPS) benadrukte dat al deze verzwaringen niet waren beloofd aan het volk. Het geld kan de regering halen uit de hout- en goudsector. In plaats daarvan wordt het volk alleen maar belast. De rekening zal de regering gepresenteerd krijgen op 25 mei 2025.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May