Ecuador: Tientallen bewakers gevangenis gegijzeld
01 Sep, 12:38
foto
Een politieagent staat bij de overblijfselen van een auto in Quito, Ecuador. (Foto: Reuters)


Volgens functionarissen zijn in verschillende gevangenissen in Ecuador ruim vijftig gevangenisbewakers en zeven politieagenten gegijzeld. In de hoofdstad Quito gingen ook twee autobommen af, beide gericht tegen de gevangenisautoriteit van het land (SNAI).

Niemand raakte gewond bij de bomaanslagen en er zijn zeker zes mensen gearresteerd.

De autoriteiten denken dat ten minste één van de incidenten een vergelding zou kunnen zijn voor een zoektocht van de politie naar wapens in een van de grootste gevangenissen van het land.

De Ecuadoraanse minister van Binnenlandse Zaken, Juan Zapata, zei dat de autoriteiten actie ondernemen, maar gaf geen verdere details. "We zijn bezorgd over de veiligheid van onze functionarissen", zei Zapata.

Uren eerder was een bom gericht op een gebouw dat voorheen door de SNAI in Quito werd gebruikt. De tweede explosie was gericht op het hoofdkantoor van het agentschap.

De politie zei dat de latere aanval werd uitgevoerd met behulp van een voertuig dat was uitgerust met explosieven.

Burgemeester Pabel Munoz van Quito zei dat er 's nachts ook granaatexplosies in de stad waren.

Ecuador wordt geconfronteerd met toenemend geweld dat verband houdt met drugsbendes, wat een enorme druk heeft gelegd op het overbelaste en overbevolkte gevangenissysteem.
Honderden gevangenen zijn de afgelopen jaren omgekomen bij dodelijke gevechten in de overvolle gevangenissen van Ecuador.

Woensdag voerden honderden politieagenten en soldaten een zoektocht naar wapens en explosieven uit in de Cotopaxi-gevangenis in de zuidelijke stad Latacunga als onderdeel van pogingen om verder geweld te voorkomen.

"De maatregelen die we hebben genomen, vooral in het gevangenissysteem, hebben tot gewelddadige reacties geleid van criminele organisaties die de staat willen intimideren", aldus de president van Ecuador, Guillermo Lasso. "Maar we zijn standvastig en we gaan niet terug op het doel om gevaarlijke criminelen te vangen, criminele bendes te ontmantelen en de gevangenissen van het land te pacificeren."
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May