SEOB: Overheidsfinanciën zorgwekkend
01 Sep, 16:35
foto
Overzicht IMF-maatregelen. 'Overig' houdt in dat de status van de maatregelen onbekend is of dat de maatregelen uitgesteld of nog niet zijn aangevangen.


Suriname Economic Oversight Board (SEOB) constateert dat overheidsfinanciën zorgelijk blijven ondanks een positief saldo op de primaire rekening op kasbasis. De overheidsinkomsten lopen achter op de uitgaven.Het effectief uitvoeren van het sociaal programma blijkt uitdagend. Dit blijkt onder andere uit de relatief lage realisatie van subsidies en transfers in verhouding tot de begroting.

De SEOB publiceert haar derde maandelijkse bulletin. Hierin wordt ingegaan op de voortgang van het IMF-programma en de voornaamste ontwikkelingen die te maken hebben hiermee. Van de IMF-maatregelen binnen het programma was ongeveer 57% afgerond per augustus 2023. Het percentage nam ten opzichte van de vorige maand af, vanwege nieuwe maatregelen die onmiddellijke aandacht vereisen. De meeste maatregelen waarvan de status 'overig' is, vallen onder deelgebied van het IMF-programma 'Fiscaal beleid' en 'Bestuur'. 

De nieuwe maatregelen die onmiddellijke aandacht vereisen opgelegd door het IMF, zijn:
• Driemaandelijks publiceren van updates over tariefaanpassingen van elektriciteit op de website van de Energieautoriteit Suriname.
• Doorvoeren van de aangepaste Personeelswet waarbij betalingen aan niet-geregistreerd overheidspersoneel wordt stopgezet.
• De banken dienen de resultaten van de asset quality review door te voeren.
• Publiceren van gecontroleerde IFRS-jaarrekening voor 2020-2021 door de CBvS.
• Ontwikkelen van een plan voor de herkapitalisatie van de CBvS.
• Wetswijziging voor Deviezenregeling 1947 indienen bij De Nationale Assemblee (DNA).
• Vaststellen van een bestuurskader voor de staatsbanken.
• Publicatie van de financiële verslagen over de periode 2017-2021 van de 10 grootste staatsbedrijven.
• Een overheidsdecreet uitvaardigen om de minister van Financiën de bevoegdheid te geven om toegang te  krijgen tot alle bankrekeningen die overheidsentiteiten bij commerciële banken aanhouden.

De gerealiseerde overheidsontvangsten lopen achter op het begrote bedrag als deze worden uitgedrukt in procenten van de omvang van de economie (BBP). Vooral de indirecte belastingen, waaronder de btw valt, loopt op jaarbasis ruim 3,5 procentpunt van het BBP achter op het begrote bedrag. Dit toont wederom aan dat de btw-wet zo spoedig mogelijk door DNA moet worden herzien om meer overheidsinkomsten op te leveren. 

De overheidsuitgaven vielen in januari-mei 2023 ook lager ten opzichte van de begroting in procenten van het BBP. De grootste achterstand was te zien in subsidies en bijdragen. De overheidsuitgaven waren hoger dan de inkomsten in mei 2023. Dit kwam vooral door interestuitgaven die SRD 681 miljoen bedroegen. Deze waren volgens het ministerie van Financiën en Planning bestemd voor de CBvS (SRD 259 miljoen) en de IDB (SRD 120 miljoen). Verder was er een stijging van circa SRD140 miljoen in personele uitgaven te merken in mei. Deze stijging hield verband met het toekennen van SRD 2.500 aan ambtenaren en SRD 1.800 voor gepensioneerden voor een periode van zes maanden. Ook de post goederen en diensten steeg ten opzichte van april met SRD200 miljoen. De primaire rekening noteerde op jaarbasis een overschot van 3,1% van het geschatte BBP. De IMF-target voor de primaire rekening is gesteld op 1,7%. In het bulletin worden diverse aanbevelingen gedaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May