Aanpassing btw wet conditie van het IMF
01 Sep, 00:00
foto
Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning.


Minister Stanley Raghoebarsing van Financiën & Planning heeft in zorgvuldig uitgekozen woorden donderdag in De Nationale Assemblee uitgelegd waarom de btw-wet moet worden aangepast. Er zijn bij de invoering van deze wet fouten gemaakt die nu hersteld moeten worden. De heffingsbasis van de producten moet 60% zijn in plaats van 38%. Het betoog van de minister maakte echter geen indruk op diverse Assembleeleden. "Het is inleveren, inleveren en inleveren. Van een kale kip kunnen er geen veren worden geplukt", stelde BEP-fractieleider Ronny Asabina die ook belastingdeskundige is. De wijziging van de btw-wet is een voorwaarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor een positieve beoordeling.

NDP-fractieleider Rabin Parmessar heeft alvast gemeld dat wanneer zaken niet drastisch veranderen in de wet, deze de goedkeuring van zijn fractie niet zal krijgen. Er is veel kritiek op dat de btw op brandstof van 5 naar 10% zal worden verhoogd. Aangevoerd werd door Parmessar dat er nog steeds governmenttake wordt geheven, terwijl die geen wettelijke basis heeft. Hij wilde ook weten hoe de prijs bij de pomp is opgebouwd.

Raghoebarsing legde uit dat het rekencentrum van de Centrale Bank van Suriname heeft gecalculeerd dat de invoering van 10% btw de inflatie 1,1% omhoog heeft gebracht. De verhoging van de btw van 5 naar 10% zal 1% inflatie effect hebben. Voor dit jaar wordt een inflatie van 40% verwacht. De bewindsman beloofde dat de regering er alles aan zal doen om ongewenste effecten te voorkomen. Opnieuw wordt berekend wat de armoedegrens is. Er wordt ook een suppletoire begroting ingediend voor dit jaar, waarbij de sociale verantwoordelijkheid ook duidelijk zal blijken.

Het goedkeuren van de gewijzigde btw wet is een van de condities van het IMF voor een positieve beoordeling medio september. Er waren twee prior actions. Eentje had te maken met de Centrale Bank van Suriname. Deze is intussen in orde. De btw wet moet worden aangenomen, waarbij de basis van de inkomsten wordt verbreed. Op technisch niveau is er reeds overeenstemming tussen het IMF en de regering. Voor vandaag staat deze wet weer op de agenda, waarbij de verwachting is dat deze zal worden afgerond.

De IMF-missie heeft behalve met regeringsfunctionarissen ook gesprekken gevoerd met onder andere het bedrijfsleven, de vakbeweging, coalitie én oppositie. Parmessar merkte op dat aan het IMF duidelijk is gemaakt dat het volk nog meer offers niet kan dragen. Er zijn te veel lastenverzwarende maatregelen genomen in een korte tijd.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May