MDS geeft uitleg over verzameling en analyse weersgegevens
31 Aug, 02:53
foto
Een ozonsonde in de lucht. (Foto: MDS)


De Meteorologische Dienst Suriname (MDS) heeft bij het kantoor aan de Magnesiumstraat een ozon- en radiosonde opgelaten voor het doen van bovenluchtmetingen. De MDS heeft hierbij uitleg gegeven over de wijze waarop de dienst aan data komt voor het aangeven van de weersverwachtingen. De activiteiten van de MDS vinden al 24 jaar plaats.

De ozon- en radiosonde zijn twee weerkundige instrumenten die metingen verrichten van de hoeveelheid ozon, temperatuur, vochtigheid en de luchtdruk. Met de radiosonde worden ook windsnelheden en de windrichting opgemeten. Een week voor de oplating van een ozonsonde, wordt deze door technici voorbereid. Op de dag van oplating wordt het wederom getest en gekoppeld aan een radiosonde. Hierna wordt er een ballon aan de onderkant van het systeem opgevuld met helium of waterstofgas. Daarna wordt de sonde aan de ballon bevestigd en dan opgelaten.

Tijdens de oplating worden de hoeveelheid ozon, temperatuur, vochtigheid en de luchtdruk, de windsnelheid en de windrichting, gemeten. Via een UAF-antenne op het dak van de Meteodienst, komen de data binnen op de dataprocessor. Hierna worden de gegevens verwerkt tot statistieken. 

De verzamelde data worden deels gebruikt in Suriname, maar het grootste deel wordt naar het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) in Nederland verzonden voor verdere verwerking, meldt de voorlichting van het ministerie van Openbare Werken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May