Assembleeleden ontevreden over antwoorden 'gokwetten'
30 Aug, 16:31
foto
Minister Kenneth Amoksi van Justitie & Politie gisteren in De Nationale Assemblee.


De behandeling van de wetten over de goksector is gisteren uitgesteld na de beantwoording van vragen door minister Kenneth Amoksi van Justitie en Politie. De bewindsman beperkte zich tot een technische beantwoording van de vragen. Leden van de coalitie én oppositie gaven aan niet tevreden te zijn met de antwoorden. Diverse principiële voorstellen die gedaan waren, zijn niet meegenomen. Ook zijn niet alle vragen beantwoord. De cijfers waarom gevraagd is, zijn niet verstrekt.

Nadat leden hun ontevredenheid kenbaar gemaakt hadden, schorste Assembleevoorzitter Marinus Bee de vergadering voor nader overleg. Na de hervatting werd besloten de vergadering te verdagen. Eerder op de dag was er geen quorum voor de wijziging van de btw-wet. Veel leden zijn het niet eens met verzwaring van de de belastingdruk. 22 coalitieleden hadden de presentielijst getekend. De oppositie heeft niet meegewerkt aan de vergadering, waardoor deze niet kon worden voortgezet gisteren.

Parlementariërs vroegen de minister of met de aanpassing van de wetten die te maken hebben met gokken, het maatschappelijke probleem is opgelost. Gezinnen worden ontwricht door de ruim 900 retailers waar gegokt kan worden. Assembleeleden hadden voorgesteld dat er geen gokhuizen mogen zijn binnen twee kilometer van scholen, gebedshuizen en sportaccommodaties. De minister heeft aangegeven een afstand van één kilometer in acht te zullen nemen. Hier zijn veel Assembleeleden het niet mee eens.

Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) is teleurgesteld over de beantwoording van de minister. Niet duidelijk is geworden hoe het "kankergezwel zal worden aangepakt". Hij vindt dat niet 30% maar 70% van de retailers moet worden afgebouwd. Patricia Etnel (NPS) vindt dat de gokhuizen naar de binnenstad moeten en niet in woonwijken. Ook met een afstand van twee kilometer zal het gokgedrag niet opgelost worden.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May