Assemblee bezorgd over verruwing criminaliteit
30 Aug, 00:00
foto
Assembleevoorzitter Marinus Bee vraagt jongeren om 'gang-gedrag' achterwege te laten.


De ernstige verruwing van de criminaliteit en het zinloos geweld onder jongeren is dinsdag aan de orde gesteld in De Nationale Assemblee. Voorzitter Marinus Bee deed daarbij in het Sranan een oproep aan de jonge artiesten en andere jongeren om respectvol met elkaar om te gaan. In korte tijd zijn vier jonge artiesten omgekomen, benadrukte Bee. "A ontwikkeling disi no bun!" Hij keurde het 'gang-gedrag' af.

De verruwing van de criminaliteit werd aangekaart door de NDP-fractieleider Rabin Parmessar. "De criminaliteit neemt vreselijke vormen aan in onze samenleving en het verruwt zienderogen. Law and order is zoek. Handhaving, voorlichting en zelfs relevante statistieken worden ons wegens schaamte door de autoriteiten, niet regelmatig en gedetailleerd gepresenteerd. Zelfs voor DNA-leden is er geen transparantie. Mensen worden doodgeschoten, roofovervallen nemen toe, jonge meisjes vooral, worden gekidnapt, zelfs verkracht, mobilisten worden overdag klemgereden en beroofd. Kortom, het veiligheidsgevoel is helemaal weg. De frustratie is hoog en mensen leven in angst voorzitter. Het meest trieste is dat de regering totaal geen leiderschap toont en de samenleving verder in onzekerheid dompelt", betoogde Parmessar.

Ook Mahinder Jogi (VHP), Ebu Jones (NDP) en Obed Kanapé, fractieleider ABOP/PL) voerden aan dat de criminaliteit dringend beteugeld moet worden. Jogi wil weten wat het actieplan is van de regering. Wat nu gebeurt rond de criminaliteit is niet goed te praten, benadrukte hij. Jones hekelde het feit dat de regering 6 miljoen euro uittrekt voor een hoofdbureau van politie, terwijl diverse posten niet eens een auto hebben om uit te rijden. Hij vroeg zich af welke prioriteiten de regering stelt.

Kanapé zei dat de regering en ook De Nationale Assemblee verantwoordelijkheid moet nemen. Er zijn wapens in handen van jongens uit de getto. Justitie en Defensie moeten hun aanwezigheid in de buurten opvoeren. De veiligheid moet worden gegarandeerd. Programma's van buurtmanagers moeten worden gefinancierd. Er moeten middelen beschikbaar worden gesteld voor preventie. Ook wees Kanapé op hoe zaken in de media worden gepresenteerd.

De Assembleevoorzitter riep de jongeren op om hun talent in de muziek goed te gebruiken. Ze moeten niet overgaan tot zinloos geweld. "Jonguwan e kiri den srefi. Dat unu no wani in a kondre dya", stelde Bee. Hij vroeg ook de ouders hun verantwoordelijkheid te nemen. Ook sociale controle is belangrijk. Hij hoopt dat er snel een verandering komt in de situatie. De regering heeft nog geen reactie gegeven op de indringende vragen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May