PALU: Koersstabilisatie ondanks open markt operaties
29 Aug, 04:50
foto


In tegenstelling tot deskundigen van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), zijn het niet de Open Markt Operaties (OMO's) die hebben geleid tot de huidige koersstabiliteit. Want met de OMO's is momenteel juist meer SRDs aan rente uitbetaald dan dat er wordt afgeroomd. De PALU is van mening dat het 'pompen' van meer SRDs in de Surinaamse economie zonder economische groei, juist heeft geleid tot een bewuste devaluatie en veel te hoge prijsstijgingen in de afgelopen twee jaren.

De OMO's hebben volgens de CBvS als doel om SRDs af te romen uit de economie. Banken en verzekeraars (en nu ook mondjesmaat particulieren) mogen hun SRDs beleggen tegen een zelf bepaalde (!) rente bij de CBvS. Zolang de uitbetaalde rente minder was dan de belegde hoeveelheden aan SRDs was er sprake van 'afroming'. Thans is er meer dan SRD 3.5 miljard aan rente uitbetaald terwijl er slechts SRD 3 miljard is belegd cq afgeroomd. Ook is de door beleggers zelf bepaalde rente wederom gestegen tot boven 60%. Duidelijk een bijna misdadige vorm van zelfverrijking onder toeziend oog van het IMF. De CBvS heeft nog steeds geen verklaring voor deze hoge rente.

De PALU heeft eerder erop gewezen dat de OMO's een legaal PONZI-schema is. Om het effect van afroming te behouden, hadden steeds meer gelden belegd moeten worden. En nu hebben de uitbetaalde rentebedragen de belegde, zogenaamd afgeroomde hoeveelheid SRDs ingehaald. Het PONZI-schema van de OMO's is hiermee in elkaar gevallen. Er is geen sprake meer van “afroming van SRDs”. Met het stoppen van de OMO's zal bovendien in een keer SRD3 miljard extra vrijkomen in de samenleving. Ondanks adviezen van de “eigen” presidentiele commissie, zegt de CBvS nog steeds vast te houden aan de OMO's op “instructie van het IMF”.

Dat er toch sprake is van koersstabiliteit geeft de President aan in een interview (President Koers Uitleg) waar het duidelijk wordt dat een deel van de bij de CBvS ingeleverde US Dollars (zogenaamde retentie dollars van exporteurs) wordt ingewisseld bij de particuliere banken. Ook de regering wisselt kennelijk een deel van de eigen US Dollar inkomsten in bij de particuliere banken, waardoor het aanbod van US Dollars op de valutamarkt is toegenomen. Dit was een van de adviezen van de PALU aan de President om op korte termijn tot koersstabilisatie te komen.

De PALU is van mening dat dit dweilen is met de kraan open als aan de ene kant steeds weer SRDs de samenleving ingepompt worden met de OMO's. Dit PONZI schema van de OMO's wordt betaald door het volk samen met de exporteurs die hun zuur verdiende US Dollars inleveren bij de CBvS. Terwijl juist de exporteurs in deze tijd gestimuleerd zouden moeten worden, worden zij hard afgestraft. Een deel van hun verdiensten worden op een slinkse wijze door de OMO's 'doorgesluisd' naar een kleine groep van 'Friends and Family', zonder dat zij er iets voor terugdoet.

Wat de OMO's duidelijk maken is dat om koersstabiliteit te bereiken het IMF-programma niet noodzakelijk was. De weliswaar fragiele koersstabiliteit is uiteindelijk op eigen kracht bereikt en blijkbaar waren verarmende IMF maatregelen niet noodzakelijk, zoals nu duidelijk blijkt. De PALU is van mening dat de bewuste devaluatie van de SRD en deze voorgaande zelfverrijking van een kleine selecte groep in de afgelopen twee jaren, onnodig was als eerder was gekozen voor oplossingen om niet alleen meer US dollars in de Surinaamse economie in omloop te brengen, maar ook om investeringen in de productie te stimuleren. De PALU roept de regering op om ook tot uitvoering te brengen de andere maatregelen die door de PALU waren voorgesteld tijdens de pre nationale dialoog.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May