Gedupeerden bundelen zich tegen grondroof op GBB
28 Aug, 00:00
foto
Gedupeerden registreren zich bij de bijeenkomst te Leiding 10 A. Ook mensen van andere ressorten en districten zullen zich aansluiten en een petitie ondertekenen. (Foto's: René Gompers)


Steeds meer mensen worden ermee geconfronteerd dat hun percelen worden verkaveld en aan anderen worden verstrekt. Soerin Goerdayal, districtsraadslid (VHP) heeft zondagavond vergaderd met personen van de Leidingen die dit probleem ook meemaken. Hij deelt Starnieuws mee dat er grondroof plaatsvindt op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB). Mensen krijgen te horen dat "er gewerkt wordt aan hun aanvraag", maar deze worden intussen aan anderen verstrekt. 

Het gaat vaak om verlenging van de grondhuur, die voor 40 jaar geldig is. Zes maanden voordat het recht op grondhuur zou vervallen, heeft Goerdayal verlenging aangevraagd van het terrein, waar drie generaties van zijn familie op wonen. Er staat een huis op het perceel waar aan landbouw wordt gedaan. Hij heeft regelmatig contact gehad met het Domeinkantoor, waar hem is meegedeeld dat zijn aanvraag in behandeling is. Vorige week kreeg hij via een landmeter te horen dat zijn perceel in vijf delen verstrekt is aan vijf stichtingen.

Initiatiefnemer Soerin Goerdayal spreekt de mensen toe. Naast hem districtscommissaris van Wanica noord-west, Bholanath Narain. Rechts Suraj Sahadew Lall.

"De mensen hebben nooit contact met me gemaakt, terwijl ze mijn telefoonnummer hebben. Er is hier sprake van grondroof. Dit is niet te accepteren", benadrukt hij. Behalve mensen uit Wanica, is het probleem ook in Commewijne, Saramacca en Nickerie. Er zal een petitie worden aangeboden aan De Nationale Assemblee en de president. Diverse gedupeerden hebben hun steun toegezegd en zullen de petitie ondersteunen.

Goerdayal raadt mensen aan om een uittreksel te halen van hun perceel om zeker te weten dat ze nog de rechtmatige eigenaar zijn, indien een aanvraag voor een verlenging is gedaan. Er wordt gesjoemeld met de verlengingsaanvragen. Waar er gebouwd is, wordt zo'n 30 meter uitgespaard en de rest van het perceel wordt verkaveld. De gedupeerden willen dat er nu eindelijk maatregelen worden getroffen tegen functionarissen op het ministerie die bezig zijn met grondroof. Dit is niet acceptabel.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May