Beperkingen India verhogen druk op wereldwijde rijstprijzen
28 Aug, 10:30
foto


India heeft met onmiddellijke ingang een heffing van 20% ingesteld op de export van voorgekookte rijst. Het besluit zou de verzendingen van 's werelds grootste exporteur verder kunnen verminderen en de mondiale rijstprijzen kunnen verhogen. Wereldwijd wordt rijst al bijna op het hoogste niveau in 12 jaar verhandeld.

Vorige maand verraste India kopers door een verbod op te leggen op de export van veel geconsumeerde niet-basmati witte rijst, na een verbod op de export van breukrijst vorig jaar.

Het verbod zette sommige kopers ertoe aan om de aankoop van voorgekookte rijst te verhogen en tilde de prijzen naar recordhoogten, zei een in Mumbai gevestigde dealer van een mondiaal handelshuis. "Met deze accijns zou Indiase voorgekookte rijst net zo duur worden als de aanvoer uit Thailand en Pakistan. Er is nu nauwelijks nog een optie voor kopers", aldus de dealer.

India exporteerde in 2022 7,4 miljoen ton voorgekookte rijst.

In juli steeg de rijstprijsindex van het Voedselagentschap van de Verenigde Naties naar het hoogste niveau in bijna twaalf jaar, omdat de prijzen in de belangrijkste exporterende landen stegen vanwege de sterke vraag, nadat India beperkingen oplegde aan de export.

India is goed voor meer dan 40% van de mondiale rijstexport, en lage voorraden bij andere exporteurs betekenen dat elke vermindering van de transporten de voedselprijzen zou kunnen opdrijven die al zijn opgedreven door de Russische invasie in Oekraïne vorig jaar en door grillige weersomstandigheden.

India heeft nu beperkingen opgelegd aan alle soorten niet-basmatirijst, waar arme consumenten in Afrika en Azië doorgaans de voorkeur aan geven, zei een in New Delhi gevestigde dealer van een mondiaal handelshuis.

"De mondiale rijstprijzen begonnen de afgelopen dagen te matigen, nadat ze vorige maand met meer dan 25% waren gestegen als gevolg van de beperkingen in India. Er wordt echter verwacht dat de prijzen weer zullen stijgen", aldus de dealer.

De recente beperkingen op de export van voedselgrondstoffen tonen aan hoe gevoelig de regering van premier Narendra Modi is voor de voedselinflatie in de aanloop naar de komende algemene verkiezingen.

Zijn regering heeft een verbod op de export van tarwe verlengd, nadat de rijsttransporten in september 2022 aan banden waren gelegd. Dit jaar werd ook de suikerexport beperkt, omdat de suikerrietopbrengsten daalden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May