Eerste SamenOuder groep KidsClinic Diakonessenhuis afgerond
28 Aug, 08:27
foto
De eerste SamenOuder groep van KidsClinic Diakonessenhuis is succesvol afgesloten. Bij de afsluitende sessie gaven alle ouders aan dat ze veel kennis over de zorg voor hun baby hebben opgedaan.


Met de achtste groepssessie is zaterdag de eerste SamenOuder groep van KidsClinic Diakonessenhuis succesvol afgesloten. De eerste groep bestond uit zeven moeders, vaders en hun baby’s. De groep is op 12 november vorig jaar gestart met de eerste sessie. De sessies stonden onder leiding van jeugdarts Sehnaaz Liesdek-Kadir en haar team van de KidsClinic.

Bij de afsluitende sessie gaven alle ouders aan dat ze veel kennis over de zorg voor hun baby hebben opgedaan. Allemaal vonden het jammer dat de groepssessies nu zijn beëindigd, maar ze beloofden om in contact te blijven met de begeleiders en de overige ouders over de verdere ontwikkeling van hun baby’s.

Bij het SamenOuder zorgmodel wordt de consultatiebureauzorg in groepen van ouders en baby’s gegeven. Tijdens de groepssessies worden de onderwerpen besproken die van belang zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van de baby, de moeder en het gezin. De onderwerpen gaan onder andere over het geven van borstvoeding en de eerste hapjes, de gezonde groei van de baby, het handelen in noodsituaties en de gewenste periode tussen het krijgen van een volgende baby.

In de groepssessies is er veel meer tijd met de begeleider en andere ouders, zodat er meer vragen kunnen worden gesteld en langer over een onderwerp kan worden doorgepraat. Het unieke van het SamenOuder zorgmodel is dat de onderwerpen op een interactieve manier worden behandeld. De ouders zijn hierdoor actief betrokken bij de groei en ontwikkeling van hun baby en kunnen elkaar ondersteunen en van elkaar leren. Er ontstaat een hechte onderlinge band tussen de ouders en zorgverleners. SamenOuder versterkt de binding tussen mama, papa en baby en is vooral leerrijk voor jonge ouders.

Momenteel zijn er nog vier andere SamenOuder groepen actief in de KidsClinic. In de RGD klinieken van Latour, Lelydorp en Geyersvlijt worden ook SamenOuder groepen verzorgd. In de komende tijd zal overleg worden gevoerd met het ministerie van Volksgezondheid en andere geïnteresseerde organisaties om SamenOuder op te schalen.

Het SamenOuder zorgmodel is onderdeel van het internationaal onderzoeksproject Group Care in the first 1000 days (GC_1000). Dit project wordt uitgevoerd in zeven landen. In Suriname wordt het GC_1000 project gecoördineerd door Stichting Perisur.

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May