Dit is ontwikkeling!
28 Aug, 12:32
foto


“Als je leiders hebt die bereid zijn om groepen tegen elkaar op te zetten, is het heel gemakkelijk om redenen en excuses te verzinnen”.  

Veelvuldig lees ik over ideeën met betrekking tot de ontwikkeling van ons geliefd land Suriname. Hoogdravende vergelijkingen met landen als Dubai, Singapore, Brunei etc. Op zich niets mis mee, ware het niet dat die landen worden geleid door mensen met een totaal andere denkcultuur, percepties, uithoudings- en leervermogens e.d. Lange-termijn-denkers, die in generaties denken.

Het probleem met Suriname is, dat wij dit land in handen leggen van mensen met een beperkte of helemaal geen (economische-) visie. Het begrip economische ontwikkeling is hen vreemd (dat zien wij dan aan het beleid welke zij voeren).
.  
Ik durf te stellen dat deze regering (doch ook velen vóór haar, met uitzondering van de regering-Wijdenbosch) totaal geen benul heeft hoe zij dit land economisch succesvol kan maken. Ik benoem expliciet de regering-Wijdenbosch, omdat die gedurfd heeft ons nu te voorzien van 2 bruggen die ervoor zorgen dat er wat economische ontwikkeling op gang komt. Vervolgens heeft de regering Wijdenbosch het gedurfd Staatsolie een boost te geven; is Para-Industries ontstaan als exportbedrijf, welke vervolgens door de volgende regering in totaal verval is geraakt. Weg werkgelegenheid en exportmogelijkheden.

Ook de vele sappenfabrieken werden ontmanteld (weg export). Wij importeren dezelfde producten uit Guyana, Trinidad en andere Caricom landen. Om maar te zwijgen over onze rijst (eens zo geprezen om haar kwaliteit en excellence). Helaas heeft Suriname de boot nu voorgoed gemist voor wat betreft rijstkwaliteit e.d. Opeenvolgende regeringen hebben deze sector verwaarloosd, en de simpelste zaken als ureum, waren een moeilijke opgave te importeren. Onze rijstspecialisten zitten nu in Guyana en Frans-Guyana. Er is nu geen vraag meer naar Surinaamse rijst op de wereldmarkt, daar wij niet meer kunnen concurreren met landen als Thailand, Cambodja, Pakistan en India. Trouwens: hun rijst is van betere kwaliteit en veel goedkoper.

Politici in Suriname (de goeden nagelaten) hebben de ziekelijke neiging constant weer de vinger te wijzen naar hun voorgangers. Zelf zijn zij geen alternatief, en hebben ook geen economische visie, c.q.  plan. Het zijn veeleer kleine zaakjes: een bruggetje hier, een paar woningen daar- lintjesknipperij- een verfbeurt aan een school- militairen uit de VS en Nederland die komen helpen met het bouwen van bruggen en het repareren van een schoolgebouw.

Wat is dan ontwikkeling?
Vorig jaar kreeg ik een rapport van één  van de auteurs in handen, getiteld Ontwikkelingsprojecties West-Suriname  (december 2020). Het stuk heb ik in één adem gelezen. Het is een zeer gedurfd plan, uitgespreid over jaren waarbij gebruik is gemaakt van de zgn. generatie- economische filosofie  (lange-termijn-filosofie). Dit plan kan als blauwdruk dienen voor andere districten.

De auteurs Samuel Mehairjan MSc, Armand Bipat MSc en Priyel Tedjoe-BSc, hebben gedemonstreerd dat Suriname genoeg en gedegen deskundigen heeft om grootschalige economische projecten neer te zetten. (Met hun toestemming mag het rapport openbaar gemaakt worden, welke als pdf bijlage is toegevoegd). Wij hoeven niet te wachten op buitenlandse ‘deskundigen’. Onze eigen mensen kunnen dat, omdat zij de skills hebben, maar helaas niet worden opgemerkt of gewaardeerd. Het plan van deze 3 deskundigen zou in DNA- commissies moeten worden besproken. Helaas is het rapport ergens onder het tapijt of in een stoffige kast weggezet.

Hoe verder? Enkele ideeën:
1. Revitaliseer PARA-INDUSTRIES en maak het tot een exportbedrijf, gericht op Caricom en de rest van Zuid-Amerika. Er is werkgelegenheid voor minimaal 500 mensen!

2. Revitaliseer de SML: het bedrijf staat stil, terwijl er honderden werkloze jongeren rondlopen in Nickerie-Wageningen en Coronie. Naar Israëlisch (Kibboetz-model), deel het bedrijf op in Coöperaties, waarbij ingezet wordt op het telen van landbouwgewassen, fruit, medicinale planten e.d. Voor de export. De wereld heeft veilig voedsel nodig, dus hier ligt een kans voor Suriname. Met behulp van de Universiteiten van Wageningen in Nederland (midden- en grootschalige land- en akkerbouw e.d.)  en of de Ben-Gurion Negev Universieit in Israël die haar slogan nakomt From the Dessert to the World, kan dit worden bewerkstelligd. Deze jonge mensen kunnen vervolgens hun eigen bedrijf opzetten en zelfstandige ondernemers worden, waardoor de druk op overheidsfinanciën verdwijnt. Het midden- en kleinbedrijf krijgt dan een impuls.

Dit was maar een greep uit de kokers van velen in Suriname met skills en lange termijn visies. Helaas worden dezen niet opgemerkt. Voer voor de komende regering?!

Colvin Overdiep

pdf-icon.gif Ontwikkeling_Westelijk_deel_van_Suriname_24_december_2020.pdf                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May