President opent Fosten Kukru festival watertandend
26 Aug, 10:39
foto
President Chan Santokhi heeft het Fosten Kukru festival vrijdagavond geopend door Madame Jeanette peper toe te voegen aan een Ala Kondre Soep. (Foto's: René Gompers)


"In andere landen en in vele andere culturen is eten een stukje voeding en maagvulling. In Suriname is eten genot, ongeacht hoe laat," merkt president Chan Santokhi op. "We genieten er flink van want er is zoveel keus." Hij heeft met het toevoegen van een Madame Jeanette peper aan een Ala Kondre soep, de tweede editie van het Fosten Kukru festival geopend vrijdag. Daarna heeft hij elke stand bezocht en een babbeltje met de uitbaters gemaakt. Proeven van de diverse lekkernijen zat er echter niet in want dat is hem verboden door het protocolteam, deelt Santokhi mee.  De organisatie, directoraat Cultuur, verwacht meer dan 24.000 bezoekers dit weekend.

Ook deze keer wordt het evenement op het Onafhankelijkheidsplein gehouden. Het werd al aardig druk na de officiële opening. Diverse sprekers hebben benadrukt dat de Surinaamse keuken een bindmiddel is dat behouden en verder ontwikkeld moet worden. "Samen en van elkaar eten" is de ultieme uiting van de saamhorigheid tussen de diverse bevolkingsgroepen is er aangegeven. Het festival moet uitgroeien tot een regionaal en internationaal evenement. Het idee is wederom geopperd om buitenlandse uitbaters aan te trekken.

"Oil en gas wordt een gudu genoemd, goud wordt een gudu genoemd maar a echte gudu fu Sranan is onze lekker culinair," merkt Santokhi op. "Dat zal altijd zo blijven." Hij geeft aan dat hij dit keer niet eens mag proeven. Santokhi: "Van mijn protocol heb ik een paar gele kaarten gekregen. President, yu no mus' go dringi kasiri drape moro, president je mag niet meer eten, je mag niet meer proeven. Ik ga kijken wat ik met dit verbod ga doen…want… ik ruik nu al hoe lekker het eten is. Miscchien kan ik nog een boro nemen om te gaan proeven."

De president pleit ook voor uitbreiding tot een international foodfestival. Na het toevoegen van een Madam Jeanette aan een Ala Kondre soep heeft de president een rondleiding gehad en toonde belangstelling voor de gerechten. Hij is ook amicaal geweest met enkele Assembleeleden van de NDP die ook flink wat eten hadden ingekocht. Het festival van lekker eten en drinken, klaargemaakt op traditionele wijze, duurt tot en met zondag.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May